Biznis i politika
StoryEditor

Bernard Gršić: U narednih nekoliko godina Hrvatska će proći kroz digitalnu transformaciju

21. Listopad 2022.
Bernard Gršić i Gordan Kožuljfoto PR

Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine temelje se na pravovremenom informiranju i uključivanju šire javnosti kako bi svi građani mogli sudjelovati i dati svoje sugestije, prijedloge i komentare, rečeno je na današnjem predstavljanju ključnih odrednica Strategije u Zagrebu. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) zadužen je za izradu Strategije digitalne Hrvatske do 2032. godine, a s konzultantskom tvrtkom Deloitte napravljen je Nacrt koji je dostupan na e-Savjetovanju. 

Digitalna transformacija proces je koji traje već neko vrijeme, pa tako danas u Hrvatskoj više od 1.700,000 građana koristi platformu e-Građani koja postavlja nove standarde komunikacije između građana i javne uprave. U pogledu digitalne pismenosti, koja je uz povezivost ključni element za uspješnu digitalnu transformaciju, Hrvatska je prema podacima iznad prosjeka, pogotovo u svjetlu činjenice da su mladi u Hrvatskoj u toj kategoriji u samom vrhu Europske unije.

- Nije upitno da Hrvatska ima budućnost, naši mladi su iznadproječno digitalno pismeni i garancija da sve ovo što radimo danas ima smisla. Svi koraci koje ćemo napraviti u narednih nekoliko godina transformirat će Hrvatsku i kroz digitalnu transformaciju postaviti nove standarde komunikacije, poslovanja i učenja - komentirao je na današnjoj konferenciji državni tajnik Bernard Gršić.

Područja u kojima je Hrvatska ispod prosjeka EU, poput javnih usluga i povezivosti su izazovi za koje Vlada RH ima jasan plan, ne samo kako nadoknaditi zaostatak nego i značajno popraviti poziciju Hrvatske, smatra Gršić.

‘Digitalno konkurentna Hrvatska‘

- Upravo ova Strategija pruža odgovor na pitanje ‘što‘ i ‘kako‘ te koristim priliku da pozovem sve hrvatske građane da se uključe, predlože inicijative koje mogu ubrzati i poboljšati proces digitalne transformacije. Ovo je proces koji nema alternative i njegov je cilj stvoriti prepostavke da budemo agilni, brzi i produktivni i na taj način da poboljšamo životni standard svih hrvatskih građana - napominje Bernard Gršić, čelni čovjek Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Nakon državnog tajnika medijima se obratio Gordan Kožulj, direktor Odjela za poslovnog savjetovanja u tvrtki Deloitte, koji je istaknuo važnost digitalne konkurentnosti. 

- Ovom Strategijom želimo  postaviti prioritete javnih politika koje djeluje poticajno na tehnološki razvoj i inovacije, na digitalne kompetencije građana i povećanje broja stručnjaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama te na primjenu naprednih tehnologija u javnim i tržišnim djelatnostima. Želimo da Hrvatska 2032. godine bude zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave s personaliziranim javnim uslugama - poručio je Kožulj.

Njegujući participativni model suradnje na izradi Strategije, dosada je putem Stručne radne skupe i četiriju pod-skupina svoj doprinos sadržaju ove Strategiji dalo više od 100 predstavnika iz 41 organizacije koje obuhvaćaju državne institucije, akademsku zajednicu i privatnog sektora. Putem e-savjetovanja omogućuje se i svima ostalim zainteresiranim građanima da daju svoj osvrnu na tekst nacrta Strategije prije njene finalizacije, stoji u priopćenju Vlade RH. 

 

24. travanj 2024 04:09