Biznis i politika
StoryEditor

CEIZ: Rast BDP-a u trećem kvartalu bi mogao biti značajno usporen ili u potpunosti zaustavljen

18. Kolovoz 2022.

Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

- Na osnovi tekućeg kretanja vrijednosti CEIZ indeksa, možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2022. hrvatsko gospodarstvo rasti za 5,7 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine - objavio je EIZ na svojoj internetskoj stranici.

Kako je navedeno, CEIZ indeks je u lipnju zabilježio smanjenje vrijednosti od 0,20 indeksnih bodova u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2022.

Istovremeno, vrijednost indeksa u odnosu na prethodni mjesec smanjila se za 0,69 indeksnih bodova.

Promatrano po komponentama indeksa, nešto nižu desezoniranu vrijednost u lipnju su, u odnosu na svibanj iste godine, zabilježile tri komponente indeksa -  promet u trgovini na malo, broj dolazaka turista i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

S druge strane, indeks obujma industrijske proizvodnje jedini je zabilježio povećanje desezonirane vrijednosti u lipnju. No, sve četiri komponente su, međutim, u lipnju 2022. ostvarile povećanje svoje vrijednosti u odnosu na lipanj prethodne godine, napomenuli su iz EIZ-a.

Kako su istaknuli EIZ-ovi analitičari, opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2022. raste u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

No, promatrano po pojedinim mjesecima drugog tromjesečja, zamjetno je da ekonomska aktivnost iz mjeseca u mjesec značajno usporava. Ukoliko se ovaj trend nastavi i u trećem tromjesečju, rast BDP-a bi u tom tromjesečju mogao biti ili značajno usporen ili u potpunosti zaustavljen, procjenjuju iz EIZ-a.

27. svibanj 2024 00:20