Biznis i politika
StoryEditor

Pribičević: Država planira nacionalizaciju drugog mirovinskog stupa

14. Studeni 2023.
Vedrana Pribičevićfoto Ratko Mavar
- Ovakav prijedlog Zakona je nacionalizacija drugog mirovinskog stupa. Ako se usvoji, svatko tko radi 15-ak godina i za to je vrijeme primjerice prikupio oko 20 tisuća eura u drugom stupu, tisuću eura će dati državi da ona s tim upravlja kako želi – oštro je komentirala je Vedrana Pribičević, predsjednica Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova prijedlog izmjena zakona o obveznim mirovinskim fondovima prema kojem bi mirovinski fondovi ubuduće morali najmanje pet posto imovine investirati u posebne, alternativne investicijske fondove za čiju bi glavnicu garantirala država.
 
Za sada je jako puno otvorenih pitanja vezanih za te alternativne investicijske fondove jer u cijeloj Europi, nastavlja Pribičević, ne postoji takva opcija, budući da su alternativni fondovi rizičniji oblik ulaganja, što je nespojivo s državnom garancijom.
 
Postavlja se i pitanje tko bi bio nadležan za nadzor takvog fonda te kakva bi bila motivacija upravitelja fonda za izbjegavanjem gubitaka, kada se zna da će država proračunskim novcem garantirati za glavnicu.
 
Iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova su nezadovoljni i činjenicom da ih iz nadležnog Ministarstva prilikom kreiranja prijedloga Zakona nitko nije uopće kontaktirao, iako su u Udruzi okupljeni respektabilni ekonomski stručnjaci. 

Uz Pribičević, u Ekonomskom savjetu Udruge su Andrej Grubišić, Manuela Ćelić Marušić, Predrag Bejaković, Sandra Ferenčak, Hrvoje Japunčić, Hrvoje Serdarušić, Damir Vanđelić, Vuk Vuković i Marija Zuber.

U svakom slučaju, ovakav prijedlog u suprotnosti je s idejom daljnje liberalizacije ulaganja mirovinskih fondova, što je bila prvotna intencija izmjene spomenutog Zakona.
 
Pitanja o spornim alternativnim investicijskim fondovima za koje bi garantirala država poslali smo i HANFA-i, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i EIOPA-i te ćemo ih objaviti nakon što dobijemo odgovore na te upite.  
26. travanj 2024 03:15