Biznis i politika
StoryEditor

Primorac: 43 tisuće građana je upisalo obveznice u ukupnom iznosu većem od 1,3 milijarde eura

02. Ožujak 2023.
Marko Primorac

Narodne obveznice nisu politički projekt kojim bi vlada testirala na koliko glasača može računati, nego se željelo omogućiti građanima povoljno i sigurno ulaganje i njihovo uključivanje u tržište kapitala, rekao je u četvrtak ministar financija Marko Primorac.

Kako je izvijestio, obveznice je upisalo više od 43 tisuće građana u ukupnom iznosu većem od 1,3 milijarde eura.

Projektom narodnih obveznica  se htjelo omogućiti građanima mogućnost da svoju štednju koja je u bankama po niskim kamatnim stopama, plasiraju po nešto većim kamatnim stopama  te ih uključiti u tržište i potaknuti njihovu financijsku pismenost, rekao je Primorac.

U drugom ulagačkom krugu za narodnu obveznicu država će, ponovio je, ponuditi 500 milijuna eura, a ako institucionalni ulagači upišu taj cjelokupni iznos, onda će ukupni iznos biti 1,8 milijardi eura.

U petak će znati kamatna stopa odnosno konačni uvjete izdanja, koji će tada biti objavljeni.

‒ Veseli što je odaziv bio iznimno dobar i nastavit ćemo s ovakvim izdanjima ‒ rekao je Primorac, no kaže kako nije izgledno da će ih biti ove godine.

Buduće obveznice na dulji rok 

Objasnio je, naime, da je struktura domaćega javnog duga takva da će se vjerojatno ići na višegodišnja izdanja, do deset godina, uz uključivanje domaćih i stranih institucionalnih ulagača.

‒ Bilo kakva daljnja ponuda obveznica građana u ovoj godini ne bi bila produktivna ‒ rekao je i dodao da se ‘ne može sva izdanja usmjeriti građanima, niti imati tako kratak rok‘.

Što se tiče njegova sudjelovanja u kupnji narodnih obveznica, rekao je da će se sve vidjeti u imovinskoj kartici te kako smatra da je ‘investirao dovoljno s obzirom na svoju ušteđevinu‘, kako bi ‘pokazao kako vjeruje u projekt i ne sumnja u financijsku snagu Republike Hrvatske da otplaćuje svoje obveze‘.

Primorac nije precizirao koliko bi mogao biti vrijedan novi paket mjera pomoći građanima zbog cijena energije koji se najavljuje za sredinu ožujka. Rekao je da ne može govoriti o detaljima, ali da je prioritet od 1. travnja osigurati prihvatljive cijene struje i plina, dok se s cijenama goriva radi kontinuirano.

Kaže da će potpore građanima odnosno pojedinim skupinama, biti usklađene i s dotokom sredstava od poreza na ekstraprofit. Kolika će biti ta sredstva znat će se po njegovim riječima krajem travnja.

Najavio je da će se ‘pomoći građanima kojima je pomoć potrebna, nikoga na ostaviti na cjedilu i truditi se da te mjere budu privremene‘.

Neodređen je bio u odgovoru na piranje hoće li subvencionirane cijene energije biti uvjetovane prihvaćanjem vladinih planova, primjerice kod trgovaca sudjelovanjem u projektu objave ‘bijelih lista‘.

Slaže se s premijerom Plenkovićem kako najnoviji pokazatelji inflacije pokazuju preokret nepovoljnog trenda, jer se godišnje stope smanjuju, a pokazuju i da uvođenje eura nije značajnije utjecalo na poskupljenja.

18. travanj 2024 14:54