Biznis i politika
StoryEditor

Rusija bi mogla blokirati 288 milijardi dolara zapadne imovine

22. Siječanj 2024.
Rusija, zastava, ograda, sankcije, zabranefoto Shutterstock

Ako zapadne zemlje zaplijene rusku imovinu, Rusija bi mogla uzvratiti zapljenom najmanje 288 milijardi dolara zapadne imovine, uključujući 223 milijardi dolara imovine članica Europske unije, objavila je ruska državna novinska agencija RIA.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači 2022. poslao oružane snage u Ukrajinu, SAD i njegovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija i zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine.

Američki i britanski dužnosnici sada predlažu da se zamrznuta imovina zaplijeni i upotrijebi za obnovu ratom poharane Ukrajine i nadaju da će čelnici skupine G7 na sastanku krajem veljače prihvatiti taj prijedlog, saznao je Reuters krajem prosinca u razgovoru s tri izvora.

Rusija je optužila Washington da pokušava taktikom prisile ishoditi podršku europskih zemalja za taj prijedlog. Moskva je poručila da ima popis američke, europske i druge imovine i da bi mogla uzvratiti istom mjerom.

U izvješću objavljenom u nedjelju ruska novinska agencija RIA citira podatke prema kojima je vrijednost izravnih ulaganja EU-a, članica G7, Australije i Švicarske u rusko gospodarstvo na kraju 2022. iznosila ukupno 288 milijardi dolara.

Vrijednost ulaganja zemalja EU-a iznosila je na kraju 2022. godine 223,3 milijarde dolara, a gotovo polovinu tog iznosa, odnosno 50,1 milijardu dolara, službeno otpada na Cipar. Zbog povoljnih propisa račune su na Cipru otvarali brojni stranci, uključujući i ruske državljane.

Slijedi Nizozemska s 50,1 milijardu dolara ulaganja i Njemačka sa 17,3 milijarde.

RIA među pet najvećih europskih investitora u rusko gospodarstvo navodi i Francusku s imovinom i ulaganjima ukupne vrijednosti 16,6 milijardi dolara i Italiju s 12,9 milijardi dolara.

Među zemljama G7 agencija u skupini vodećih ulagača navodi Britaniju s 18,9 milijardi dolara imovine u Rusiji, prema podacima s kraja 2021. godine.

Vrijednost američkih ulaganja u Rusiju iznosila je na kraju 2022. godine 9,6 milijardi dolara, japanskih 4,6 milijardi, a kanadskih 2,9 milijardi dolara.

Švicarska i Norveška obično usvajaju antiruske mjere, napominje RIA, dodajući da je na kraju 2022. vrijednost njihove imovine iznosila 28,5 milijardi odnosno 683 milijuna dolara.

Reuters napominje da nije mogao neovisno provjeriti podatke koje navodi ruska agencija.

14. travanj 2024 12:49