Biznis i politika
StoryEditor

Šaravanja: Rast BDP-a pokazuje doprinos Schengena i eura za ekonomiju

29. Svibanj 2023.
Goran Šaravanjafoto Lider Media
 
Na godišnjoj je razini BDP u prvom kvartalu 2023. rastao 2,8 posto uz umjeren rast svih ključnih elemenata te blagi realan pad uvoza. Još važnije, u odnosu na prethodni kvartal ekonomija je rasla 1,4 posto što predstavlja solidnu stopu rasta. - Sve u svemu, solidan rast ekonomije u prvom kvartalu pod okriljem Schengena i eura - istaknuo je glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja.
 
Osobna potrošnja rasla je po stopi od 1,4 posto godišnje, neznatno brže od stope ostvarene u zadnjem kvartalu 2022. godine. Nakon rasta od 7,6 posto godišnje u zadnjem kvartalu 2022., rast državne potrošnje u prvom kvartalu 2023. bio je znatno sporiji (2,2 posto), dok je investicijska aktivnost zabilježila rast od 3,9 posto godišnje (9,6 posto u 4. kvartalu 2022. godine).
 
Rast izvoza usluga od 9,1 posto godišnje, čini se, potvrđuje vrlo dobar početak godine u turizmu. - Znat ćemo točno koliko dobar krajem lipnja kada HNB objavi podatke o platnoj bilanci u prvom kvartalu. Iz današnje perspektive, ovo bi bili prvi makroekonomski podaci koje možemo povezati s ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor i euro područje. Izvoz roba rastao je 1,5 posto godišnje, dok je uvoz roba i usluga čak pao -0,8 posto godišnje. Kako su ovo realni pokazatelji (gdje je utjecaj cijena isključen) dalo bi se također zaključiti da pad uvoza nagovješćuje sporiji rast u nadolazećim kvartalima, pogotovo kada znamo da je Njemačka u službenoj recesiji. Tu će globalna ekonomska kretanja igrati vrlu važnu ulogu, koje ćemo nastaviti budno pratiti - kaže Šaravanja.  
 
Naime, danas je objavljena i industrijska proizvodnja, koja je u travnju zabilježila pad od -3,5 posto godišnje (nakon pada od -0,8 posto godišnje u ožujku). Hrvatski se industrijski sektor tako u potpunosti uklapa u sivilo industrijske proizvodnje na globalnoj razini, o čemu često govorimo u tjednim pregledima globalne ekonomije na HGK Pulsu, ističe Šaravanja.
 
- Današnja je objava potvrdila ispravnost recentnih revizija rasta BDP-a prema dve posto u Hrvatskoj koje pratimo u rubrici HGK Konsenzus. Poteškoće u industrijskom sektoru na globalnoj razini su najveća prijetnja tim prognozama. Ipak mislimo da je vjerojatnije da će se prognoze za rast ove godine revidirati prema gore, prvenstveno, ali ne jedino, pod utjecajem turizma - zaključuje Šaravanja. 

 

 

 
17. srpanj 2024 22:26