Biznis i politika
StoryEditor

Talijani poslali tvorcima ChatGPT-ja listu zahtjeva ako žele da opet proradi u Italiji

14. Travanj 2023.
ChatGPTfoto Shutterstock

Talijanski nadzornik za zaštitu podataka, agencija Garante, objavio je listu zahtjeva koje treba provesti američka tvrtka OpenAI kako bi joj agencija ukinula nalog protiv ChatGPT-a izdan krajem prošlog mjeseca kad su regulatori zabranili taj chatbot baziran na umjetnoj inteligenciji u toj zemlji.

Naime, regulatori sumnjaju da usluga AI chatbota krši Opću uredbu EU-a o zaštiti podataka (GDPR) i naredili su OpenAI-ju da prestane obrađivati podatke lokalnih stanovnika, a OpenAI je odgovorio na nalog talijanskog tijela za zaštitu podataka brzim geoblokiranjem pristupa ChatGPT-u.

Žele li Amerikanci opet raditi u Italiji, ChatGPT mora prije svega, poručili su im iz Garantea, postati transparentan. Osim toga, mora svim korisnicima jasno naznačiti sve detalje o obradi podataka; mora odmah usvojiti dobno ograničenje kako bi spriječio maloljetnike da pristupe tehnologiji i apsolutno mora prijeći na robusnije mjere provjere dobi.

OpenAI također mora razjasniti pravni temelj svoje tvrdnje da obrađuju podatke ljudi za obuku svoje umjetne inteligencije i ne može se osloniti na izvršenje ugovora, što znači da mora birati između pristanka ili legitimnih interesa.

Mora osigurati načine za korisnike da ostvare prava nad svojim osobnim podacima, uključujući traženje ispravaka dezinformacija koje je o njima generirao ChatGPT kao i mogućnost da se njihovi podaci izbrišu. Također mora pružiti korisnicima mogućnost prigovora na OpenAI-jevu obradu njihovih podataka za obuku njegovih algoritama.

Bit će posla i za talijanske PR agencije, jer OpenAI mora u toj zemlji provesti lokalnu kampanju podizanja svijesti Talijana o tome kako kompanija obrađuje njihove podatke za obuku svoje umjetne inteligencije. Za većinu tih zahtjeva rok je 30. travnja, dok je rok za kampanju 15. svibnja.

Amerikanci su dobili malo više vremena za dodatni zahtjev provjeru dobi za mlađe korisnike, taj dio posla mora biti u potpunosti implementiran do 30. rujna.

Odgovor OpenAI se još čeka.

18. travanj 2024 22:24