Biznis i politika
StoryEditor

Tomislav Mamić skloniji prodaji Tommyja nego okrupnjavanju

21. Svibanj 2022.

Tomislav Mamić, jedini vlasnik Tommya, šestog po veličini maloprodajnog lanca u Hrvatskoj, još bi mogao biti jedan od konsolidatora domaće trgovine, no čini se, kako nas uvjerava jedan od dobrih poznavatelja prilika na domaćemu maloprodajnom tržištu, da je u ovom trenutku skloniji prodaji nego okrupnjavanju.

Naš izvor, naime, smatra da je već proveden unutarnji preustroj u sklopu kojeg je formirana Tommy grupa i osnovana tvrtka Tommy 1992 koja je preuzela upravljanje kompletnom imovinom, što je najbolji signal da Mamić namjerava prodati Tommyjevo poslovanje. Naravno, to isto tako može biti signal da se priprema za izlazak na burzu, gdje bi mogao prikupiti nekoliko stotina milijuna eura za daljnji razvoj i investicije. Kao ni svi ostali potencijalni preuzimači ili potencijalne mete, Mamić se, dakako, ne izjašnjava o svojim planovima o tome.

Stručnjaci računaju na to da bi za svoju kompaniju mogao dobiti između milijardu i pol i tri milijarde kuna, što znači da bi ga teoretski mogao preuzeti i Studenac. Ali samo teoretski, jer svakako u tu računicu treba uključiti faktor emocija. Ako odluči prodati Tommy, teško je zamisliti da bi Mamić bio spreman kompaniju prodati Studencu, od kojega je i dalje veći i jači, a s čijim se bivšim vlasnikom Josipom Milavićem godinama neposredno utrkivao za prevlast na području Dalmacije.

Međutim, kako smo nedavno pisali u Lideru, s interesom za preuzimanje Tommyja prije nekoliko se mjeseci pojavio i američki fond CVC Capital Partners, a ako se to dogodi, bit će itekako zanimljivo promatrati daljnji tijek događaja na domaćemu maloprodajnom tržištu. Jasno je da bi Mamićev Tommy za američki fond bio jednaka onakva odskočna daska za ulazak na hrvatsko tržište kakva je bio Milavićev Studenac za poljski fond. U takvu scenariju više ne bi bilo nezamislivo čak ni to da CVC Capital Partners za koju godinu dostavi i ponudu za Konzum, čime bi bio ostvaren i (kratkotrajan) Mamićev san od prije nekoliko godina o tome da bi upravo Tommy mogao biti preuzimač najvećega domaćeg lanca.

24. travanj 2024 23:37