Biznis i politika
StoryEditor

Truss ustraje na ‘kontroverznom‘ ekonomskom planu, tvrdi da je to ispravan put

29. Rujan 2022.
slsls slslsls

Britanska premijerka Liz Truss branila je  svoj ekonomski plan koji je uzburkao financijska tržišta, kazavši da je spremna poduzeti 'kontroverzne' korake kako bi ponovno potaknula gospodarski rast te da neće promijeniti smjer unatoč potresima. 

- Zacrtali smo ispravan put -  ustvrdila je u nizu intervjua za lokalne BBC-jeve radio postaje. 

Na pitanje hoće li promijeniti mini-proračun koji je šokirao tržišta razmjerima predviđenih rezova poreza i novca koji će vlada posuditi, Truss je rekla da ne prihvaća premisu tog pitanja.

- Suočeni smo s teškim ekonomskim vremenima. To ne niječem. To je globalni problem. Ali britanska vlada je u ovim teškim vremenimaapsolutno ispravno uskočila i djelovala - dodala je.

Ministar financija Kwasi Kwarteng izazvao je prošli tjedan potres na financijskim tržištima predstavivši plan smanjenja poreza a da nije objasnio utjecaj na javne financije niti kako će vlada reformirati gospodarstvo da potakne rast.

Funta je zbog toga potonula, a prinosi na britanske obveznice poletjeli u nebesa, prisilivši Englesku banku da u srijedu vrati u život svoj program otkupa obveznica kako bi poduprla mirovinske fondove.

Truss je rekla da vlada mora poduzeti hitne i odlučne mjere kako bi zaštitila kućanstva i poduzeća od sve većih računa za energiju.

- Naravno, to znači donošenje kontroverznih i teških odluka. Ali spremna sam na to kao premijerka jer mi je važno da pokrenemo naše gospodarstvo - rekla je Truss.

Šef britanskih laburista Keir Starmer napao je premijerkin ekonomski plan i poručio da će laburisti, umjesto da snižavaju poreze bogatima, otvarati radna mjesta, poboljšati obrazovanje radnika i uhvatiti se u koštac s klimatskim promjenama.

03. listopad 2023 02:55