Biznis i politika
StoryEditor

Tržište rada u SAD-u i dalje snažno, u veljači otvoreno 311 tisuća novih poslova

10. Ožujak 2023.

Budući da je u SAD-u u veljači broj otvorenih radnih mjesta ponovno bio veći od očekivanog, tržište rada u najvećoj svjetskoj ekonomiji i dalje je snažno, izvještava Business Insider.

Naime, prema podacima američkog Zavoda za statistiku rada, u SAD-u je u veljači ove godine otvoreno 311 tisuća radnih mjesta, što je više od 205 tisuća koliko su predviđali ekonomisti koje je anketirao Bloomberg. Očekivali su da će broj radnih mjesta u veljači pasti u odnosu na siječanj, kada ih je bilo čak 517 tisuća, odnosno revidiranih 504 tisuća.

Tako velik broj otvorenih radnih mjesta također stvara pritisak na Federalne rezerve, američku središnju banku, da ponovno poveća kamatne stope kako bi suzbila inflaciju. Predsjednik Fed-a Jerome Powell rekao je da će do idućeg tjedna Fed ‘pregledati‘ sve podatke te na temelju njih odlučiti hoće li nastaviti s agresivnom monetarnom politikom ili ne. Powell je dodao i da će konačna razina kamatnih stopa vjerojatno biti veća nego što se prvotno očekivalo.

Nezaposlenost porasla

Glavni ekonomist u Glassdooru Aaron Terrazas za Business Insider je ranije ovog tjedna izjavio da su brojke otvorenih radnih mjesta iz siječnja bile toliko iznenađujuće da su mnogi ekonomisti to odbacili kao ‘statističku anomaliju‘. Zanimljivo je što je Terrazas netom prije objave podataka o tržištu rada u veljači izjavio da, ako brojke o radnim mjestima i u veljači budu visoke, to će promijeniti narative o tome što se događa na tržištu rada i u gospodarstvu.

– U ovom trenutku, previše dobrih vijesti su loša vijest – rekao je Terrazas za Insider u srijedu nakon objave Ankete o otvaranju radnih mjesta i fluktuaciji radne snage (JOLTS) koja uključuje podatke o otpuštanjima za siječanj.

Izvješće JOLTS-a je, naime, pokazalo da se stopa otpuštanja u SAD-u neznatno povećala, s 1,0 posto u prosincu na 1,1 posto u siječnju. Međutim, iako se stvara dojam da se događaju masovna otpuštanja, siječanjska stopa otpuštanja je još uvijek povijesno niska.

S druge strane, stopa nezaposlenosti u SAD-u u veljači porasla je s 3,4 posto na 3,6 posto. Također, ekonomisti predviđaju da će ta stopa ostati na 3,4 posto, što je najniža razina od 1969. godine, prenosi Bloomberg.

Rast plaća u SAD-u, prenosi Financial Times, porastao je u veljači za 0,2 posto, što je na godišnjoj razini rast od 4,6 posto.

Danas objavljeno izvješće američkog Zavoda za statistiku rada bit će polazna točka u donošenju odluka Fed-a na njihovom nadolazećem sastanku 22. i 23. ožujka.

20. travanj 2024 02:47