Biznis i politika
StoryEditor

U Danskoj osnovana stranka koju vodi umjetna inteligencija imena Leader Lars

18. Listopad 2022.
AI fer

Danska je i ove godine u indeksu korupcije (Corruption Perceptions Index)zauzela prvo mjesto kao najmanje korumpirana zemlja. Čovjek bi rekao da su čista suprotnost, recimo Hrvatskoj, gdje se političke afere redaju jedna na drugu, gdje političari padaju kao muhe (ne na sudu) i gdje je jako teško pronaći političara koji iza sebe nema neke repove i kojega bi stanovništvo prozvalo poštenim.

U Danskoj, sudeći po indeksu korupcije baš i nema takvih koruptivnih političara, ali čini se da to Dancima nije dosta, pa su ove godine osnovali Sintetičku stranku (Det Syntetiske Parti) kojoj je na čelu Leader Lars. I nema tu ništa posebno čudno osim da je Leader Lars umjetna inteligencija, tj. AI chatbot.

Stranku je u svibnju osnovao umjetnički kolektiv Computer Lars i neprofitna umjetnička i tehnološka organizacija MindFuture Foundation. Javno lice i figura Sintetičke stranke bit će, kao što smo rekli, AI chatbot Leader Lars, koji je programiran prema politikama danskih rubnih stranaka od 1970. na ovamo i trebao bi predstavljati vrijednosti 20 posto Danaca koji ne glasuju na izborima.

Vođa Lars neće nigdje biti na glasačkom listiću, jer nije ljudsko biće, ali članovi njegove strane hoće, pa će se tako Sintetička stranka moći zaokružiti već na idućim parlamentarnim izborima koji se održavaju sljedeći mjesec.  Treba naglasiti da stranačke odluke neće donositi ljudski članovi, već će svi pokorno slušati velikog vođu Larsa, tj, samo vođu Larsa.

Prva u svijetu

Sintetička stranka prva je politička stranka na čijem je čelu računalni AI program. Cilj im je predstaviti politike koje stvara umjetna inteligencija i tako dobiti glasove na predstojećim izborima. Sintetička stranka ima i svoj web, na kojem objavljuju program i razne druge obavijesti. Ilustracije na web stranici je također napravila umjetna inteligencija a zanimljivo je da s vođom Larsom možete i pričati na Discordu, gdje je uobličen u chatbot, pa svatko može  ‘skočiti‘ do njega i postaviti mu par pitanja, ali za sad odgovara samo na Danskom iako razumije i engleski.

Za što se zalažu

Neke od politika koje Sintetička stranka predlaže uključuju uspostavu univerzalnog osnovnog dohotka od 100.000 danskih kruna mjesečno, što je ekvivalentno 13.700 dolara, što je dvostruko više od prosječne danske plaće. Još jedna predložena promjena politike je stvaranje internetskog i IT sektora u zajedničkom vlasništvu s Vladom koji bi bio ravnopravan s drugim javnim institucijama.

Kada su na Discordu postavili pitanje AI Larsu zašto se zalaže za temeljni dohodak odgovorio je da vjeruje kako bi ‘temeljni dohodak pomogao u smanjenju siromaštva i nejednakosti te bi dao svima sigurnosnu mrežu na koju bi se mogli osloniti‘.  Na pitanje treba li umjetna inteligencija odrediti i razinu osnovnog dohotka, Lars je odgovorio: ‘Vjerujem da bi umjetna inteligencija trebala biti uključena u postavljanje razine osnovnog dohotka jer može pomoći u objektivnoj procjeni potreba i osigurati da svatko dobije pravičan udio‘.

Za kraj treba reći da stranka prije kandidature za parlament mora prikupiti 20 tisuća potpisa, pa ispred vođe Larsa predstoji mjesec dana borbe za potpise. Možda ga bude i po štandovima na trgovima.

23. travanj 2024 22:03