Biznis i politika
StoryEditor

U lipnju ubrzao rast industrijske proizvodnje

29. Srpanj 2022.

U Hrvatskoj je u lipnju industrijska proizvodnja porasla 3,8 posto na godišnjoj razini, drugi mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na lipanj prošle godine industrija je proizvodnja ojačala 3,8 posto.

Rast proizvodnje u lipnju na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 12 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda. S rastom od 9,6 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja intermedijardnih proizvoda ojačala 2,2, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,2 posto. Pala je samo proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,7 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Rast proizvodnje i potrošnje u lipnju, kao i drugi pokazatelji ukazuje na nastavak rasta gospodarstva u drugom tromjesečju.

U prvom je tromjesečju bruto domaći proizvod porastao 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je bio četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

- U ovoj godini očekujemo skromnu prosječnu godišnju stopu rasta obujma industrijske proizvodnje blago ispod 2 posto. Naša prognoza rasta izložena je negativnim rizicima. Oporavak inozemne potražnje će biti skromniji, s obzirom na potencijalni nepovoljan utjecaj aktualnih geopolitičkih sukoba, odnosno ovisnost pojedinih hrvatskih važnijih trgovinskih partnera o Rusiji. Isto tako, snažni inflatorni pritisci i problemi u lancima opskrbe djelovat će u negativnom smjeru. S druge strane, učinak niske baze djelovat će u pozitivnom smjeru - navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

23. travanj 2024 18:01