Biznis i politika
StoryEditor

Vodeći proizvođač gnojiva smanjuje proizvodnju zbog visokih cijena plina

25. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock
Norveški proizvođač gnojiva Yara izvijestio je da će smanjiti proizvodnju amonijaka zbog skoka cijena plina, najavljujući probleme za europsku poljoprivrednu proizvodnju.
 
Amonijak je ključan za proizvodnju gnojiva, bez kojeg će prinosi biti slabiji jer se hranjive tvari uklonjene iz tla tijekom žetve ne obnavljaju.
 
Yara je opetovano upozoravala da se svijet suočava s ekstremnim šokom u opskrbi hranom zbog visokih cijena plina, rata u Ukrajini, žitnici Europe, i sankcija Rusiji, proizvođaču gnojiva.
 
Za proizvodnju gnojiva potrebna je velika količina energije, a proizvođači poput Yare koriste plin i kao sirovinu. Cijene plina porasle su pak u kolovozu gotovo 40 posto, a u ovoj su godini gotovo učetverostručene.
 
Norveška kompanija već je ove godine smanjila proizvodnju amonijaka, a u četvrtak je izvijestila da će koristiti samo oko 35 posto kapaciteta za proizvodnju amonijaka u Europi.
 

Uvoz izvan Europe, ali po višim cijenama

 
Iz norveške kompanije poručuju da će, gdje je to moguće, koristiti amonijak iz uvoza kako bi podmirili potražnju kupaca.
 
I druge europske kemijske tvrtke smanjuju proizvodnju amonijaka, uključujući njemački SKW Piesteritz i BASF, napominje Reuters, a ovog tjedna trend je ubrzao.
 
Manju proizvodnju najavila je u srijedu i grupa Azoty, najveća poljska kemijska tvrtka, također ističući "izvanredan i nezapamćen" rast cijena plina.
 
Britanska podružnica američkog CF Industries Holdingsa objavila je u srijedu da će privremeno obustaviti proizvodnju amonijaka u kompleksu Billingham zbog visokih cijena prirodnog plina i ugljika.
 
Poljoprivrednici će i dalje moći uvoziti gnojiva iz zemalja izvan Europe, ali po višoj cijeni, kažu analitičari. Alternativa bi bila proizvodnja gnojiva od amonijaka iz uvoza, dodaju.
24. veljača 2024 06:29