Biznis i politika
StoryEditor

Zvonimir Savić ostaje u HGK nakon dolaska Šaravanje

29. Svibanj 2022.
Zvonimir Savićfoto Dražen Lapić

Nakon što je Hrvatska gospodarska komora objavila da njen novi glavni ekonomist od 1. lipnja postaje makroekonomist i konzultant Goran Šaravanja, postavilo se pitanje što je s funkcijom Zvonimira Savića koji je dosad bio glavni ekonomist Komore.

Kako saznajemo, Savić ostaje u HGK na sličnoj funkciji. Riječ je o savjetničkoj poziciji, a tematski će se primarno baviti uvođenjem eura i provođenjem Plana oporavka.

U Savićevoj biografiji stoji da je od 2020. glavni ekonomist HGK, a od 2014. do 2020. je bio direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize u HGK. U Komoru je došao 2012. kao pomoćnik direktora u Centru za EU. Ujedno je, od 2019., i posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za ekonomska pitanja (bez zasnivanja radnog odnosa). Prethodno je bio posebni savjetnik ministara regionalnoga razvoja i fondova EU za područje strateškog planiranja. Karijeru je započeo u Raiffeisen banci i Gavriloviću.

Šaravanja je u svakom slučaju dodatno ekonomsko pojačanje za HGK. Ima bogato iskustvo rada u velikim kompanijama poput Zagrebačke banke i Ine. U HGK dolazi s pozicije direktora savjetodavne tvrtke Imelum koju je sam osnovao, a koja je specijalizirana za pružanje samostalnih makroekonomskih i sektorskih analiza i savjeta u Jugoistočnoj Europi.

U Zagrebačkoj banci Šaravanja je proveo četiri godine na mjestu glavnog ekonomista, a u Ini je obnašao mnoge funkcije, od kojih je zadnja ona direktora sektora strateškog razvoja. U svom je radu upravljao kompleksnim procesima strateškog razvoja domaćih, EU i globalnih regulatornih okvira te surađivao s renomiranim međunarodnim institucijama poput MMF-a i Svjetske banke, priopćili su nedavno iz HGK.

Šaravanja će u HGK biti zadužen za upravljanje ekonomskom strategijom, pripremom i izradom makroekonomskih analiza, prognoza i prijedloga za poboljšanje gospodarskog rasta u svim sektorima koje Komora okuplja u svojim udruženjima.

20. travanj 2024 07:20