Financije
StoryEditor

Financijska pismenost važnija nego ikad, najbolji saveznici u opismenjavanju su mladi

26. Travanj 2023.

Koliko je važna financijska pismenost te koliko je tehnološki napredak otežao razvoj financijske pismenosti u Hrvatskoj glavne su teme prve regionalne konferencije o financijskoj pismenosti u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva financija.

Cilj konferencije, koja je dio Tjedna financijske pismenosti EFZG-a, bio je okupiti i umrežiti stručnu i širu javnost iz različitih industrija i društvenih sfera u svrhu promocije i poboljšanja razine financijske pismenosti i dijeljenja najboljih praksi iz područja financijskog obrazovanja. Događaj je to koji bi trebao prerasti u jednogodišnje okupljanje svih dionika iz regije i svijeta kako bi pridonijeli izgradnji financijski sposobnog stanovništva.

Razina financijske pismenost u Hrvatskoj i dalje je niska, a potvrdio je to i ministar financija Marko Primorac koji je danas u prostorijama EFZG-a održao iscrpnu prezentaciju trenutačnog stanja države.

–  Po financijskom smo znanju iznad prosjeka, no kasnimo u segmentu financijskih stavova i u segmentu financijskog ponašanja – rekao je Primorac prezentirajući ta tri segmenta kao glavna u financijskoj pismenosti.

Ipak, kako je rekao, rezultati istraživanja pokazuju da razina pismenosti u Hrvatskoj raste pa je tako prosječna ocjena financijske pismenosti hrvatskih građana u 2019. iznosila 12,3 boda od ukupno 21, što je blagi rast u odnosu na ocjenu 11,7 iz 2015. godine.

– U lipnju se očekuju rezultati trećeg nacionalnog istraživanja nacionalne pismenosti i naravno da ih svi s nestrpljenjem iščekujemo – potvrdio je Primorac.

26 posto mladih ulaže ili planira ulagati u kriptovalute

Edukaciju je važno započeti u što ranijoj dobi, smatra Primorac, a vrlo je važna i redovita edukacija nastavnika i profesora. No osim mladih, važno je educirati i radno sposobne osobe, odnosno postoji potreba za podizanjem svijesti o financijskoj pismenosti ali i o ulaganjima, štednji i na kraju krajeva, izradi vlastitih kućnih budžeta.

Ministar je u svojoj kratkoj prezentaciji iznio i rezultate Hanfinog istraživanja koji pokazuju da 26 posto mladih planira ili već ulaže u kriptovalute, 11 posto ih smatra da ovo tržište nije rizično, a 51 posto ih trguje kriptovalutama i smatra da su zaštićeni kao i kod drugih financijskih instrumenata. Čak 14 posto ih je bilo žrtvom nekih od financijskih prijevara.

Isto istraživanje pokazuje da tek 28 posto osoba koje ostvaruju prihode znaju koliko isplaćuju u obavezni mirovinski fond, 36 posto ih planira kao izvor prihoda koristiti sredstva iz trećeg stupa, a čak 61 posto ih štedi držanjem novca kod kuće.

Naglasio je tu Primorac opasnosti ovakve štednje te je istaknuo da postoji više načina za štednju, između ostalih i, tvrdi, ulaganjem u narodne obveznice za koje je najavio da će ih ‘biti još‘.

Značaj mirovinskih fondova u svom je uvodnom govoru objasnio i predsjednik Uprave Reiffeisen mirovinskih fondova, Gordan Šumanović koji je iznio podatak da čak 97 posto novih članova ne bira aktivno svoj mirovinski fond nego ga odabire osiguranje.

Investiranje nije moda nego strateški potez

Upravo zato su, kako je na konferenciji rekao viceguverner Hrvatske narodne banke Tomislav Ćorić, mladi najbolji saveznici u financijskom opismenjavanju, a kako mladi koriste drugačije načine komunikacije od onih nešto starijih, potrebno im je se prilagoditi.

Smatra to i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze koja se dotakla teme kriptovaluta koje se gleda kao sveti gral dok se na spomen dionica često poveća oprez, iako se dogodi da se pojedine dionice učine atraktivnima pa se javlja efekt krda i svi ih krenu kupovati.

– Pristup investiranju ne bi smio biti ‘moda‘ nego bi to trebao biti strateški potez – zaključuje Gažić ističući podatak da je 43 tisuće građana investiralo u narodne obveznice od čega se 17 tisuća njih prvi puta susrelo s tržištem kapitala.

Pronaći pravi način štednje i pravi put za investicije danas je važnije nego ikada, pogotovo jer se cijeli svijet trenutno suočava s višedimenzionalnom krizom, a svoj je savjet studentima danas u ovom pogledu dala i direktorica HUP-a Irena Weber.

– Počnite na vrijeme strukturirano razmišljati o svojoj financijskoj situaciji, počnite promišljati i misliti o tome kako se osigurati za mirovinu – rekla je Weber.

Osim navedenih govornika na konferenciji u prostorijama EFZG-a sudjelovali su i predstavnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Miles Larbey, pomoćnica savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju Martina Ciglević, poduzetnica i pjevačica Lana Jurčević, financijski vloger Toni Milun, influencerica i direktorica Primetime komunikacija Nevena Rendeli Vejzović, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot te predstavnici banaka i osiguravajućih društava.

24. travanj 2024 14:25