Financije
StoryEditor

Hanfa odobrila dva novčana investicijska fonda

13. Listopad 2023.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na jučerašnjoj je sjednici Upravnog vijeća donijela odobrenje za osnivanje i upravljanje dvama otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, kao standardnim novčanim fondovima s promjenjivom neto vrijednošću imovine, navode u priopćenju.

Navedena odobrenja izdana su društvu Eurizon Asset Management Croatia za Eurizon HR Cash otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i društvu InterCapital Asset Management za InterCapital Euro Money Market UCITS ETF kao novi podfond u krovnom fondu InterCapital Krovni UCITS ETF.

Riječ je o novosti na tržištu hrvatskih UCITS fondova. Naime, još 21. srpnja 2018. započela je primjena tzv. Uredbe o novčanim fondovima, koja je uvela jedinstvena pravila u odnosu na novčane investicijske fondove te važne promjene u njihovu poslovanju, licenciranju i nadzoru. U međuvremenu je tek jedan UCITS fond poslovao kao novčani fond u skladu sa spomenutom Uredbom te je 22. siječnja 2021. godine prestao s radom.

Stoga će, po uspješnom okončanju početnih ponuda, spomenuti UCITS fondovi Eurizon HR Cash otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i InterCapital Euro Money Market UCITS ETF biti jedini novčani fondovi na tržištu hrvatskih investicijskih fondova.

Novčani fondovi koriste se kao kratkoročni instrument upravljanja gotovinom koji nudi visoku razinu likvidnosti i diversifikacije te stabilnu vrijednost uložene glavnice u kombinaciji s tržišno utemeljenim prinosom. Specifičnost novčanih fondova, kao zasebne vrste investicijskih fondova, ogleda se u kombinaciji njihovih ciljeva i vrste imovine u koju ulažu. Ciljevi su novčanih fondova nuditi prinose u skladu sa stopama na tržištu novca i/ili očuvati vrijednosti ulaganja. 

Iako ostvarenje tih ciljeva nije osigurano te se ulaganje u novčane fondove razlikuje od ulaganja u depozite, a postojeći rizik gubitka glavnice snosi ulagatelj, novčani fondovi ciljeve nastoje ostvariti ulaganjem u kratkoročnu i vrlo likvidnu imovinu u skladu s posebnim, u odnosu na preostale investicijske fondove strože propisanim, zahtjevima iz Uredbe.

– Skrećemo pozornost svim potencijalnim ulagateljima da se prije ulaganja upoznaju sa svim karakteristikama spomenutih fondova i povezanim rizicima ulaganja te da redovito prate sve obavijesti društava za upravljanje novčanim fondovima, a osobito one na mrežnim stranicama, kako bi se pravovremeno upoznali sa svim promjenama i uvjetima poslovanja fondova i tako donijeli utemeljene odluke o ulaganju – priopćili su iz Hanfe.

27. travanj 2024 18:45