Financije
StoryEditor

Oprez: Na mail počele stizati lažne (phishing) poruke Porezne uprave

27. Siječanj 2023.

U posljednje vrijeme zabilježen je veliki broj lažnih poruka kojima se porezni obveznici obavještavaju da im je odobren povrat poreza. 

Lažni mailovi pristižu s različitih adresa i domena pa se porezni obveznici pozivaju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj poruka.No, treba biti oprezan jer je sadržaj maila izgleda vrlo uvjerljivo, pa je potrebno veliku pažnju obratiti na mail pošiljatelja.

Najbolje je ne otvarati takve poruke i obrisati ih te s oprezom postupati sa sumnjivim porukama, osobito onima s oznakom hitnosti.

U mailovima koji trenutno kruže u pokušaju zavaravanja korisnika, piše kako ‘vas sa zadovoljstvom obavještavamo da je vaš zahtjev za automatskim povratom poreza za četvrti kvartal 2022. odobren. Vaša privremena prijva je (neki broj) za pregled vašeg povrata poreza. Mail završava krivim (lažnim) linkom Porezne. Broj i mail nikako nemojte kliknuti.

image

porezna pishing poruke

foto

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i/ili mogućih kompromitacija savjetuje se izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima. Također, savjetuje se i promjena svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije i jače lozinke za svaki pojedini internetski servis.

U svakom slučaju, uvijek treba biti na oprezu, paziti kome se povjerljive poruke i/ili podaci te biti oprezan pri otvaranju privitaka od nepoznatog pošiljatelja.

18. travanj 2024 13:46