Klub izvoznika
StoryEditor

U svibnju izvezeno robe u vrijednosti većoj od dvije i pol milijarde eura

16. Srpanj 2022.

Ključan razlog izvozne eksplozije u svibnju proizlazi iz golema rasta uvoza ukapljenog plina iz SAD-a, koji većim dijelom završava kod kupaca u drugim zemljama. Najviše ga se izvozi u Sloveniju

Prema prvim rezultatima Državnoga zavoda za statistiku o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom, u prvih je pet mjeseci ove godine vrijednost izvoza dosegnula gotovo 9,7 milijardi eura. U svibnju je postignut novi mjesečni rekord: u tom je mjesecu vrijednost robnog izvoza bila veća od dvije i pol milijarde eura, čak 65 posto veća nego u istome mjesecu prošle godine. Dosad je najveća vrijednost robnog izvoza u jednome mjesecu ostvarena u ožujku ove godine, kad je iznosila 2,14 milijardi eura.

U prvih pet mjeseci ponajviše je porastao izvoz na tržišta Europske unije (43 posto), na koja je plasirano robe u vrijednosti od sedam milijardi eura, ali nije zanemariv ni rast na ostala tržišta (19 posto). Uvoz pak ove godine raste prema višoj stopi od izvoza, što je već u prvih pet mjeseci rezultiralo vanjskotrgovinskim deficitom većim od šest milijardi eura. Prije svega raste vrijednost uvoza s tržišta nečlanica Europske unije (81 posto), a uvoz s područja Unije povećao se za 38 posto.

Ključan razlog izvozne, ali i uvozne eksplozije u svibnju nalazimo u detaljnim podacima o robnoj razmjeni u prva četiri mjeseca ove godine na poziciji 'uvoz iz SAD-a'. Iz Amerike je, naime, uvoz u tom razdoblju iznosio 829 milijuna eura (739 posto više nego u prva četiri prošlogodišnja mjeseca). Uglavnom je riječ o ukapljenom plinu, koji većinom završava kod kupaca u drugim zemljama. Najviše ga se izvozi u Sloveniju, zbog čega je ta zemlja ove godine, s rastom od 86 posto u prva četiri mjeseca, zauzela položaj najvećega hrvatskog izvoznog tržišta. Slovenija je u tom razdoblju bila i jedino hrvatsko izvozno tržište na kojem je ostvarena vrijednost robnog izvoza veća od milijarde eura.

Velik doprinos rastu izvoza u prva četiri mjeseca dala je i prerađivačka industrija, čiji se rast izvoza i u ovoj godini nastavio kretati stopama od dvadesetak posto. Više od pola milijarde eura vrijednosti izvoza u prva četiri mjeseca ostvarile su prehrambena industrija i proizvodnja električne opreme, koja je s 525 milijuna eura postala vodeća hrvatska izvozna djelatnost.

23. travanj 2024 07:45