Klub izvoznika
StoryEditor

Već u prva četiri mjeseca deficit u robnoj razmjeni došao gotovo do pet milijardi eura

18. Lipanj 2022.
foto Shutterstock

Zbog drastična rasta cijena energenata i sirovina nastavlja se velik rast hrvatskoga robnog izvoza, ali robni uvoz zbog istog razloga raste još brže. Pokrivenost uvoza izvozom nemilosrdno se topi

Hrvatski robni izvoznici u travnju nisu uspjeli ponoviti rekordnu vrijednost izvoza iz ožujka, koja je iznosila 2,14 milijardi eura, što je donekle usporilo (i dalje visok) rast izvoza u ovoj godini. Prema prvim rezultatima robne razmjene RH s inozemstvom koje je objavio Državni zavod za statistiku, vrijednost hrvatskog izvoza u travnju bila je blizu dvije milijarde eura te je u prva četiri mjeseca ove godine izvoz ukupno bio 34,4 posto veći nego u istome lanjskom razdoblju.

Istodobno je rast uvoza eksplodirao: već u prva četiri mjeseca vrijednost uvoza dosegnula je 12,4 milijarde eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine rast od punih 44 posto. S tolikim rastom uvoza drastično se povećao i vanjskotrgovinski deficit, koji je u ovoj godini već dosegnuo 4,8 milijardi eura. Pokrivenost uvoza izvozom, koja je jesenas premašivala poželjnih 70 posto, u ovoj se godini opet počela topiti. Dok je prošla godina završena pokrivenošću od 67,4 posto, u prva četiri mjeseca ove godine spala je na 61,8 posto.

Prema zasad dostupnim podacima robnog izvoza u prva tri mjeseca ove godine, rast vrijednosti izvoza najviše potiče povećavanje cijena energenata i sirovina na svjetskim burzama. Najveći rast (od 638 posto!) bilježi se u opskrbi električnom energijom i plinom, koja je s izvozom vrijednim 474 milijuna eura do kraja prvoga kvartala uvjerljivo bila vodeća izvozna djelatnost. Burzovni rast cijena pšenice i pomama europskih tvornica namještaja za drvnom sirovinom su pak za 39 posto povećali vrijednost izvoza u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Da je drvna sirovina (i) u ovoj godini hit među hrvatskim izvoznim proizvodima, vidi se i iz podatka da je izvoz proizvoda od drva (ne računajući namještaj) već u prva tri mjeseca porastao za daljnjih 43 posto te je iznosio malo više od 300 milijuna eura. Ukupna lanjska vrijednost izvezenih drvnih proizvoda bila je veća od 900 milijuna eura, što je bilo 29 posto više nego godinu prije. Velik rast vrijednosti uvoza također proizlazi iz rasta cijena na svjetskom tržištu. U prvome kvartalu rastom vrijednosti uvoza od 220 posto odskače uvoz sirove nafte, struje i plina (200 posto) te naftnih derivata (120 posto). 

Pametni znaju čemu suži izvoz

Deveta Liderova konferencija o izvozu održati će se 5.srpnja a namjenjena je svima koji žele poboljšati svoje izvozne rezultate. Osigurajte svoje mjesto i prijavite se na poveznici.

26. travanj 2024 14:25