Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Hrvatskom zavladala epidemija (medijske) panike

28. Veljača 2020.
Medijska panika

Hrvatskom je zavladala epidemija – panike. U četrdeset svojih novinarskih godina nisam, ni kao novinar ni kao konzument informacija, svjedočio medijskoj histeriji ovolikih razmjera.

Koronavirus vrišti s naslovnica, televizije stvaraju paniku gotovo u izravnom prijenosu, portali se natječu u besmislenim vijestima. Primjerice, navodi se '80.000 oboljelih i 2600 umrlih', što navodi na zaključak da je smrtnost 'devet posto'!? Srdačan pozdrav profesoru matematike anonimnoga medijskog matematičara.

U Hrvatskoj je do utorka navečer zabilježen jedan slučaj. Bit će ih još. No nije samo koronavirus opasan za život. Usporedbe radi, uz mnogo manje medijske histerije zimus je zabilježeno 56.384 oboljelih od gripe, a epidemija je odnijela stotinjak života. Ili, 'epidemija' prometnih nesreća 2019. završila je s 297 poginulih. U posvemašnjoj medijskoj tišini moždani udar odnese više od 6000 života na godinu, a srčani čak 25.000.

Ne želim tako umanjivati opasnost od koronavirusa, ali nema života ispod staklenog zvona. Rizici su svuda oko nas, s medijskom histerijom ili bez nje.

19. travanj 2024 18:48