Komentari
StoryEditor

HDZ-ov program – štivo koje svaki biznismen treba pročitati

30. Lipanj 2022.
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavlja izborni program ”Sigurna Hrvatska”foto Ratko Mavar

Dokument ‘HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti‘ dobro je skriven na HDZ-ovoj internetskoj stranici, ali zaslužuje pažljivu analizu. Kakva je oporba, HDZ će vladati veći dio desetljeća, zato je korisno vidjeti što Plenković planira, a što ignorira

Jeste li pročitali program Hrvatske demokratske zajednice 'HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti', prihvaćen prije nekoliko tjedana na HDZ-ovu 19. općem saboru? Niste? Nije baš štivo za čitanje na plaži, ali svatko tko je u biznisu trebao bi u nekom trenutku pročitati tih 18 stranica.

Kakva je ovdje oporba, HDZ bi mogao vladati veći dio desetljeća. Neki misle da je HDZ-ov program puka forma, ali čitanje daje naslutiti završnu redakturu Andreja Plenkovića. Pažljiva analiza može otkriti što nas čeka iz onoga što je napisano, kako je napisano, ali i iz onoga čega u dokumentu nema.

Zanimljivo, do spomenutog dokumenta nije lako doći. Ako niste iz medija pa da vam ga HDZ-ova PR služba dostavi, namučit ćete se. Dođete na HDZ-ovu web-stranicu, odete na stranicu 'Dokumenti', ali ondje ga nema. Onda se vratite na početnu stranicu, nađete najavu općeg sabora (izvještaja nema) i onda skrolanjem, ako ste pažljivi, otkrijete program. Ali u gotovo nečitljivom PDF formatu. Nespretnost uredništva ili namjerno skrivanje pred članstvom, bolje je ne zaključivati.

Nakon čitanja HDZ-ovih 'pogleda, stajališta i vizija' prvi je zaključak da je to ipak kvalitetniji uradak od kupusa zvanog Nacionalna razvojna strategija do 2030. Naravno, recenzenti bi našli dosta nedorečenosti i proturječnosti pa bi piscu uradak bio vraćen na doradu. Drugo, na 18 stranica nema, kad je o ekonomiji riječ, nijedne jako galvanizirajuće rečenice. Treće, nađe se pokoja konkretna najava, ali nema nijedne za koju bi se moglo reći da izaziva wow-efekt.

Hrvatska kao čvorište

Nekonzistentnost se posebno ogleda u odnosu između države i gospodarstva. Na početku piše da je legitimna intervencija države u gospodarstvo u vrijeme krize, ali da se nakon završetka krize treba povući. Nekoliko stranica dalje najavljuje se da će HDZ 'sudjelovati u osmišljavanju nove gospodarske politike' i da će posebna pozornost biti usmjerena na strateško planiranje i izradu suvremenih programskih i sektorskih politika. Objašnjenja o čemu je riječ, nažalost, nema. Ali može se naslutiti da pisci programa osjećaju da je 'intervencija' države u gospodarstvo višeslojna. Samo to još nisu uspjeli artikulirati.

Veliko je iznenađenje čitati da se HDZ zauzima za reindustrijalizaciju i usmjerenost na izvozne industrijske grane. Neoliberali će panično primijetiti da to HDZ 'bira pobjednike', ali nema straha. Vodstvo najjače stranke samo si prisvaja ono što je najzdraviji dio poduzetništva, ne želeći se petljati s poslovanjem s državnim naručiteljima, napravio samostalno. Bez pomoći države kakvu imaju njegovi konkurenti na globalnom tržištu.

Da vladajuće industrija i izvoz zapravo ne zanimaju previše, naslućuje se nekoliko stranica dalje gdje izbija iskonska opčinjenost ubiranjem lokacijske rente. Najavljuje se: 'Pozicionirat ćemo Hrvatsku kao važno energetsko, logističko i prometno čvorište.'

Dosadašnje najave osmišljavanja ozbiljne gospodarske strategije ili se nisu dogodile ili su završile nekvalitetnim uradcima. HDZ-ovo vodstvo osjeća problem pa najavljuje da će jačati stranačke zajednice i odbore kako bi pomagali svojim stranačkim kolegama u Vladi. Nažalost, umjesto najava osnivanja profesionalnog i slobodnomislećeg stranačkog think tanka (prema uzoru na njemački CDU) petlja se s volonterskim aktivizmom.

Čudo, spominje se korupcija!

Za razliku od Vladine Nacionalne razvojne strategije, u kojoj se korupcija i nepotizam uopće ne spominju kao problemi koje treba rješavati, u stranačkom se programu o tome, neočekivano, govori. Dopušta se da u HDZ-u ima nemoralnih pojedinaca. Čak se najavljuju 'redoviti procesi unutarstranačkog nadzora'. Bit će zabavno za pola godine pitati ekipu u HDZ-u jesu li osmislili proces nadzora i jesu li iz stranke, prije nego što to mediji otkriju, zbog neetičnosti izbacili ijednoga člana. Ili nekog etički neprihvatljivoga kandidata za članstvo u HDZ nisu primili.

Jednako tako bit će veselo kontrolirati kako se provodi najava da će HDZ 'aktivno poduprijeti modernizaciju i osuvremenjivanje javne uprave te sprječavati korupciju i nepotizam'. Možda su takve rečenice razlog zbog kojeg je program na stranačkoj web-stranici skriven od članstva?

Uglavnom, riječ je, zapravo, o vrlo važnom i uzbudljivom štivu. Vrijedi izdvojiti vrijeme i oboružati se tolerantnošću. Možda je i najveća vrijednost programa 'HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti' to što je, koliko god neinventivan bio, ipak napisan. Druge stranke na političkoj sceni nemaju dokument ni te razine. Pa evo, oporbenjaci, napišite vi bolji program od HDZ-ova. 

14. listopad 2024 12:33