Komentari
StoryEditor

Otužni Plenkovićev cirkus u Zagrebu

26. Listopad 2022.

Ako niste to vidjeli, zaista ne znate što ste propustili. Vidio je Zagreb raznih ‘opsadnih stanja‘ zbog ovog ili onog okupljanja političkih starleta, ali nikad takav kaos zbog tako nebitne šačice kakva se u ponedjeljak i utorak vozikala gore-dolje po gradu pored nebrojenih kolona statista u ovoj provincijskoj predstavi koju je sasvim očito režirao premijer Andrej Plenković, iako je nominalno riječ o parlamentarnoj inicijativi ukrajinske strane. Koliko je važan događaj u pitanju svjedoči da malo tko može ponoviti njegovo ime, navesti njegovu svrhu ili ponoviti tko mu je točno prisustvovao, uključujući vjerojatno i članove HDZ-a i Vlade. Prosječni, a i nadprosječni, građanin, moći će vam u najboljem slučaju ispričati da je u toj paradi trećerazrednih političara bila i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi kojoj je protokolarno senior i jedan hrvatski premijer.

Formalno, svrha ove vašarske priredbice na teret građana bila je da razni niskobuđetni političari ponove po tko zna koji put odavno apsolvirane frazetine o potpori Ukrajini, borbi za slobodu i demokraciju, očuvanju međunarodnog poretka, vraćanju Krima Ukrajini sve zaokruženo revolucionarnom i neočekivanom porukom da se Rusija mora povući iz Ukrajine. Ili, ako baš hoćete službenije, ‘u cilju poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na privremenu okupaciju Krima, oformljen je poseban mehanizam - Međunarodna krimska platforma, format koji je po osnivanju okupio 47 čelnika država i vlada te ministara i predstavnika međunarodnih institucija. Platforma je uspostavljena kako bi se povećao međunarodni pritisak na Rusku Federaciju, međusobno koordiniralo djelovanje na suprotstavljanju posljedicama privremene okupacije Krima, spriječilo daljnja kršenja ljudskih prava i zaštitilo žrtve okupacijskog režima, te postignulo glavnu svrhu – vraćanje Krima pod ukrajinski suverenitet‘.

Doduše, valja napomenuti kako spomenuti ‘čelnici država i vlada te ministri‘ nisu došli u Zagreb, tek poneki predsjednik ponekog parlamenta. Neslužbeno, dakako, farsa u kojoj je grad prislino pretvoren u publiku za ove političke posvuduše na razini koja odavno nije viđena, služi daljnjem dodvoravanju Plenkovića pokroviteljima u Bruxellesu i Washingtonu i osobnom brendingu u svrhu nastavka karijere u nekoj od dokazano uspješnih europskih institucija čije će se recentne odluke s nevjericom proučavati stotinama godina od danas, i u kojoj će se Plenković, i sam vrstan zaštitnik interesa svojih građana, nesumnjivo sjajno snaći. Jer, kako je davne 2014. tada tek aspirant na prijestolje HDZ-a rekao Aleksandru Stankoviću u emisiji ‘Nedjeljom u dva‘, čovjek mora stalno obogaćivati svoj CV. Ipak, dojam je da nešto što se zove ‘Krimska platforma‘ neće privući pretjeranu pažnju potencijalnih recruitera jer se nikomu ne da guglati.

26. travanj 2024 14:20