Komentari
StoryEditor

Vlada je odlučno započela progon vještica iz Hrvatske

23. Siječanj 2023.

Ovo je priča koja potvrđuje da su inspektori poslani trgovcima i obrtnicima u inspekciju sa zadatkom da po svaku cijenu dokažu prekršaj onima koji su podigli cijene. Prošli tjedan nazvao me jedan obrtnik iz središnje Hrvatske ogorčen posjetom inspektora, koji mu je nakon pregleda cijena poručio da ih mora vratiti na razinu od 31. prosinca, inače će mu razrezati kaznu. Gotovo nevjerojatno, ni jedan sat poslije zvao me drugi obrtnik, također iz središnjeg dijela zemlje, jednako ogorčen kao i prvi, iz istog razloga. Prošloga petka premijer Andrej Plenković oštro se obrušio na poduzetnike i obrtnike, a slušajući sugovornike i predstavnike Vlade, bezmalo sam se upitao nije li na djelu progon vještica!

Nedavno sam gledao dokumentarac ‘Vještice iz Salema‘ u kojem pobjesnjela rulja daje snažnu potporu predstavnicima britanske krune za progon i osudu na smrtnu kaznu osoba protiv kojih su mlade djevojke lažno svjedočile. Po tko zna koji put u povijesti svjedočili smo brutalnoj nepravdi prema ljudima, a posljednja Vladina hajka na čelu s premijerom protiv onih koji su podignuli cijene nekako me podsjeća na nevine žrtve iz Salema.

Mnogi će možda reći da pretjerujem jer ovdje nema vješanja trgovaca i obrtnika, nema suđenja – ali svi su ostali elementi tu: javnost okrenuta protiv trgovaca i obrtnika, nemali broj medija te premijer s ministrima, svi tvore ‘narodnu frontu‘ protiv loših momaka i djevojaka iz dijela biznisa. U takvoj atmosferi gomile (o kojoj je sjajno pisao rimski filozof Seneka) neizbježno stradaju nevini.

Ne maši fakturama

Moja su dva sugovornika, vjerujem, među tim nevinim ljudima, a prema svemu sudeći, nastradat će ako ne poslušaju premijera. Doduše, obojica su zaista podignula cijene svojih proizvoda i usluga 2. siječnja, što su otkrili revni inspektori koji su ih prošli tjedan posjetili. Oba inspektora odmah su se neumoljivo pozvala na članak 8. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koji kaže da je zabranjeno neopravdano povećavati cijene. Ali kad su im moji sugovornici izvadili fakture koje su dobili nabavom materijala za svoj obrt kojima dokazuju da su cijene porasle, pomislili su da su se inspektori našli kao riba na suhom. Međutim, ovi se nisu dali, pozvali su se na neke druge zakone.

Prvi sugovornik, sav izbezumljen, nije se mogao sjetiti o kojem je drugom zakonu riječ, ali je drugi odmah iz prve rekao da se inspektor, nakon što mu je izbijen argument predočenjem faktura, odjednom pozvao na Zakon o zaštiti potrošača. Pitao sam ga na koji je konkretno članak inspektor mislio, sugovornik mi je odgovorio da ne zna jer mu to nije rekao. Samo mu je zaprijetio da će biti kažnjen ako u petak 13. siječnja do 12 sati ne vrati cijene na razinu onih od 31. prosinca.

S obzirom na to da je drugi praktično potvrdio da se inspektor pozvao na neki drugi zakon, vjerujem da i prvi sugovornik govori istinu. Uostalom, udaljenost između njih dvojice je 40-ak kilometara, pa je moguće da su inspektori na tom području imali jednaku taktiku, a možda je ista bila i u cijeloj Hrvatskoj.

Ne žele se zamjerati

Nisam ih htio nagovarati da odbiju nalog inspektora te da slobodno formiraju cijene, samo sam im rekao da osobno ne bih popustio njihovom pritisku. No, ruku na srce, meni je to mnogo lakše reći nego obrtnicima, jer oni se na kraju bodu s rogatima. Pa iako bi na sudu sigurno pobijedili protiv države, zamjerili bi joj se, što nitko ne želi, pogotovo u situaciji kad najveći dio javnog mnijenja podržava Vladinu hajku.

Upravo zbog toga su mi sugovornici, nakon poduljih razgovora u kojima su mi se i izjadali i bijesno optuživali Vladu za progon, rekli da će najvjerojatnije morati vratiti cijene na razinu od 31. prosinca jer nemaju šanse u borbi s rogatima.

Pozivanje na alternativne zakone, ne prođe li članak 8. Zakona o euru, samo potvrđuje ono što se znalo. Vlada na čelu s premijerom pritisnula je Državni inspektorat da njegovi inspektori bjesomučno ganjaju vještice po Hrvatskoj. Vještice treba locirati, identificirati i zasad im samo zaprijetiti da moraju biti poslušne. Nadamo se da neće biti i dodatnih koraka – uhititi i transferirati.

POST SCRIPTUM

Jednog sam sugovornika pitao zašto je baš sad podignuo cijene, odnosno nije li ipak mogao imati malo takta ili zašto ih nije podignuo već početkom prosinca. Rekao mi je da u prosincu ima najviše kupaca u godini, tako da je ukupna prodaja nadomjestila poskupljenja, a da u sljedećim mjesecima s takvim cijenama može samo stvarati gubitak. Ali da je znao da će biti ovakva hajka, podignuo bi cijene još u prosincu.

13. travanj 2024 12:49