Konferencije i edukacije
StoryEditor

Gordan Kolak: Pitanje energetske neovisnosti treba staviti na vrh liste prioriteta

13. Srpanj 2023.
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara

Iako se naizgled čini da se globalna ekonomska situacija stabilizira, da inflacija jenjava, poslovni svijet još uvijek osjeća ‘repove‘ donedavnog vrhunca krize u svom poslovanju, a rat u Ukrajini i dalje traje.

U punom smo jeku s pripremama najveće i najrelevantnije gospodarske konferencije u Hrvatskoj, Dan velikih planova koja se  održava 15. godinu za redom i to 27. rujna u zagrebačkom hotelu Westin.

I ove godine na pozornici očekujemo predvodnike raznih industrija u Hrvatskoj, predstavnike javnog sektora i državnih institucija, od kojih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2024. godini, kako se svi dionici gospodarstva suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Jedan od njih je i Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara, tvrtke koja je u proteklom vrlo turbulentnom vremenu pokazala izuzetnu otpornost, štoviše, zabilježila je rekordno ugovaranje poslova, uspješno realizirala potrebna restrukturiranja, spajanja i akvizicije te nastavila sa iskoracima na domaćem i svjetskom tržištu.

U posljednjih godinu dana Končar je izgradio četiri najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj, razvio i ugradio baterijski spremnik za pohranu električne energije na otoku Visu, za kupca u Španjolskoj isporučio je prvi srednje energetski transformator s certifikatom ugljičnog otiska, ugovorio dosad najveću pojedinačnu narudžbu mjernih transformatora za SAD, ugovorio razvoj i proizvodnju baterijskih i hibridnih vlakova, osigurao novi certifikat za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture te napravio brojne druge iskorake, posebno na tržištu EU-a koje zauzima više od 73 posto ukupnog izvoza kompanije.

-Govoreći o konkretnim izazovima s kojima smo se suočili u prethodnom razdoblju, a koji će vrlo vjerojatno ostati osjetni i u vremenu koje slijedi, treba istaknuti potrebu za bržom realizacijom novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te obnovu i modernizaciju elektroenergetske mreže. U svim poslovnim područjima Končara, od elektroenergetike, tračničkog segmenta do digitalnih rješenja i platformi, naglasak je na rješenjima i komponentama koji doprinose zelenoj energetskoj i mobilnoj tranziciji – istaknuo je Kolak.

Posebno dobar rezultat Končara bilježe rješenja iz segmenta prijenosa i distribucije električne energije, kao neosporan rezultat zelene tranzicije u Europi, koja je u punom zamahu te je popraćena nikad većom potražnjom za transformatorima. Ipak, unatoč snažnom rastu prihoda od prodaje u svim poslovnim segmentima, nastavljen je pritisak na profitne marže.

-Iako se situacija na tržištu sirovina i energenata polako stabilizira, ulazni troškovi i dalje su znatno viši u odnosu na vrijeme prije posljednjih kriza. I naravno, itekako je i dalje vrlo osjetna neizvjesnost koja u najvećoj mjeri ovisi o daljnjem tijeku rata u Ukrajini. Također, treba napomenuti da je već danas, radi nikad veće potražnje, rok isporuke pojedinih vrsta transformatora gotovo tri godine. Stoga je važno osvijestiti što će se dogoditi u trenutku kada započne cjelokupna obnova postrojenja za proizvodnju električne energije te elektroenergetske mreže u spomenutoj Ukrajini. Uz to, potrebno je znatno ubrzati pripreme i razvoj projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj te ukloniti administrativne prepreke s kojima se i dalje suočavamo. Pitanje energetske neovisnosti treba staviti na vrh liste prioriteta, čemu svjedočimo u ostalim europskim zemljama – napominje Kolak.

Na tržištu i dalje vlada neizvjesnost, dodaje, a ponude za dobavu materijala su s kratkim rokovima valjanosti, zbog čega je teško predvidjeti daljnja kretanja, čak i kratkoročno.

-U narednoj godini planiramo nastaviti sa značajnijim investicijskim ciklusom započetim prošle godine, s ciljem daljnjeg kontinuiranog podizanja tehnološke osnove naših proizvoda i proizvodnih procesa, ali i proširivanja i digitalizacije proizvodnih kapaciteta. Planirana ulaganja usmjerili smo u istraživanje i razvoj, modernizaciju tvornica te nastavak digitalne transformacije, a značajna sredstva bit će usmjerena u razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, daljnjeg razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekata iz područja digitalnih tehnologija. Kao etablirani regionalni lider u željezničkoj industriji intenzivno radimo na daljnjem razvoju tračničkih električnih vozila, vlakova i tramvaja, na baterijski i hibridni pogon te na rješenjima s primjenom vodika za proizvodnju električne energije – najavljuje Kolak.

Što se tiče ključnih tržišta, Končar je ove godine pojedinačno po zemljama najznačajniji iznos zasad ostvario na tržištu Njemačke, Švedske, Norveške i Austrije. U odnosu na prošlu godinu, prihodi od prodaje proizvoda i usluga u izvozu povećani su na svim tržištima, no najveći porast bilježe zemlje EU-a, za Končar najvažnije, ali i najzahtjevnije tržište.

- Nedavni iskoraci u dijelu složenih projekata iz područja proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, poglavito u Švedskoj, Austriji i Njemačkoj, od posebne su nam važnosti te u kontekstu daljnjeg širenja poslovanja nose izniman strateški značaj za Končar, a samim time i hrvatsku industriju – zaključuje Kolak.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 15. Danu velikih planova koji se održava 27. rujna u kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb. Više informacija možete pronaći na poveznici.

 

27. travanj 2024 17:22