Konferencije i edukacije
StoryEditor

Kako se Bilbao našao među top 10 ‘najpametnijih‘ gradova u svijetu?

28. Ožujak 2022.
Oihane Agirregoitia

Prema Indeksu pametnih gradova 2021., španjolski gradić Bilbao među deset je najpametnijih gradova na svijetu, a prvi u Španjolskoj. Nekad mali industrijski grad, Bilbao danas svoju ekonomiju temelji na tercijarnom sektoru, a njegova sveobuhvatna urbana transformacija čak mu je donijela i nagradu na Urban Best Practices Area na Expo Shaghai 2010. godine.

Može biti primjer drugima po napretku u javnom prijevozu, brzom internetu, recikliranju, odvajanju otpada te pružanju medicinske skrbi. Ono što ga u implementaciji pametnih gradskih rješenja razlikuje od drugih gradova jest fokus na stvaranje vrijednosti na temelju karakteristika grada. Uz brojna pametna rješenja, čelnici Bilbaa ga žele prikazati atraktivnim i iz ekonomske perspektive, ali najvažnija im je ipak briga o ljudima.

Kako za Lider objašnjava gradska vijećnica Bilbaa Oihane Agirregoitia, vrlo im je važan model upravljanja iz holističke i integralne perspektive, kao i principi na kojima temelje cjelokupnu strategiju pametnog grada. Provode jedinstven projekt Bilbao Charter of Values gdje su stanovnici Bilbaa uspostavili popis od 17 vrijednosti koje bi trebale podržati sadašnji i budući razvoj grada.

– Prvo načelo je da sve mora biti usmjereno na građane. Sigurnost mora biti ugrađena u naš plan. O privatnosti, uključenosti, transparentnosti i održivosti se ne može pregovarati, a sve što radimo moramo raditi odgovorno – istaknula je Agirregoitia.

Na temelju ovih vrijednosti ustvrdili su da su pred njima, kao digitalnim društvom, veliki izazovi vezani uz privatnost, etičku upotrebu podataka i kibernetičku sigurnost.

Koje su sve projekte implementirali te što se sve u Bilbau radi na području tehnologije, transparentnosti, privatnosti i sigurnosti otkrit će Agirregoitia na Liderovoj konferenciji Smart Cities.

Konferencija će se održati u srijedu, 6. travnja 2022., uživo na Zagrebačkom velesajmu, gdje će čelni ljudi hrvatskih gradova predstaviti nove pametne projekte, otvorene natječaje i buduće planove. Pridružite nam se na konferenciji uz prethodnu prijavu.

26. travanj 2024 08:01