Konferencije i edukacije
StoryEditor

Započeo G.R.I.D. FORUM

18. Svibanj 2022.
G.R.I.D. FORUM, Miodrag Šajatovićfoto Ratko Mavar

U hotelu Garden Inn započeo je prvi GRID FORUM, a radi se o nastavku prethodnih Liderovih konferencija Industrija 4.0. Iako je, kako kažu mnogi, Hrvatska tek između industrije 2.0 i 3.0, uz nekoliko izuzetaka, vrijeme je za Industriju 5.0 o čemu će biti riječ u nastavku foruma. Do sada su na Forumu obrađene teme koje se izravno tiču naprednih industrijskih rješenja, a sada se proširuju zelenom i humanom komponentom na tragu INDUSTRIJE 5.0.

Industrija 5.0 fokusira se na robotiku, zelene i digitalne industrije, rečeno je u uvodu Foruma.

Robert Blažinović, načelnik sektora za industrijsku politiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja rekao je kako je u dosadašnjem razvoju poslovanja promjena bila stalna i permanentna, ali da treba naglasiti da je i neizvjesnost stalna, pogotovo danas u ovim vremenima, rekao je Blažinović.

image

G.R.I.D. FORUM, Robert Blažinović

foto Ratko Mavar

- U tom kontekstu, poduzetnici se moraju stalno prilagođavati a digitalne i nove tehnologije olakšavaju nastavak poslovanja i u krizama – dodao je.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini koji je uz Covid dodatna prepreka za poslovanje i za planiranje poslovanja. Da danas završi rat, posljedice na svjetsku ekonomiju će se osjećati barem desetak godina, dodao je.

Usprkos svim problemima, Blažinović je rekao kako Hrvatska što se tiče gospodarstva za sad 'stoji dobro' te da posljedice zbog poremećaja u dobavnim lancima i općenito cijeloj svjetskoj ekonomiji još uvijek ne osjećamo.

- Izvoz roba je porastao a najveći doprinos je zbog struje i nafte – rekao je Blažinović pa dodao da je i rast industrijske proizvodnje veći za 1,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Blažinović je zaključio kakao ministarstvo radi na izradi industrijskom planu razvoja te da se žele odmaknuti od tradicionalnih izrada Nacionalnih strategija koje su često samo 'mrtvo slovo na papiru'.

- Želimo promijeniti paradigmu, znanost, pravni sustav i sustav potpora su nam bitni. Izazovi vezani uz radnu snagu su problem koji također treba riješiti, kao i brzina donošenja sudskih odluka a postavlja se i pitanje infrastrukture – nabrajao je Blažinović pa zaključio kako će država pokušati doraditi sve što može kako bi poslovno okruženje bilo bolje i kako bi se olakšalo poslovanje i postigla konkurentnost.

U nastavku konferencije, Bojan Jerbić predstavlja Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije nakon čega slijedi panel 'industrijska budućnost i pobjednici digitalizacije.

20. travanj 2024 02:12