Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kontroleri: Od analitičara do strateških poslovnih partnera

29. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Kontroler kao poslovni partner višeg menadžmenta ključan je za uspješno upravljanje tvrtkom, osobito u tvrtkama s dinamičnim planovima rasta. Često ga se angažira na mnogim područjima, a na najvišoj razini upravljanja kontroler treba biti dio strateškog razvoja tvrtke.

Poručio je to direktor kontrolinga u Blanco GmbH-u Matthias von Daacke ususret trećoj međunarodnoj konferenciji ‘Kontroling – ekonomski partner menadžmenta’ koju konzultantsko poduzeće Kontroling Kognosko i poslovni tjednik Lider organiziraju 5. studenoga u zagrebačkom hotelu Westin.

Von Daacke će na konferenciji, na kojoj se prvi put u Hrvatskoj dodjeljuje nagrada za najbolji kontroling-projekt, govoriti o ulozi kontrolinga u planiranju prodaje u grupi Blanco. Kako kaže, recept za uspješnu suradnju kontrolera s prodajnim osobljem nije ništa drugačiji od recepta za suradnju s bilo kojim drugim kolegama unutar tvrtke – najvažnije je slušanje drugih i otkrivanje njihovih potreba. S obzirom na to da radi u Blancu Njemačka, a kao član Uprave zadužen je za Blanco Kanada i Blanco Kina, von Daacke ističe da se u Njemačkoj prihvaćanje kontrolera s vremenom promijenilo – govorimo o tranziciji od analitičara prema ‘strateškom poslovnom partneru’.

Kanadski kontroleri pak dolaze često iz područja računovodstva. Mnogi su slučajevi u kojima računovodstveni odjeli izvještavaju glavne kontrolore, koji pak podnose izvješće i glavnom financijskom ili izvršnom direktoru, što ih i same čini dijelom menadžmenta. U Kini je kontroling prilično nov pojam. Sve tvrtke moraju imati licencirane računovođe koji se obrazuju isključivo na temelju kineskoga poreznog zakona.

Više o konferenciji doznajte OVDJE.

18. travanj 2024 16:04