Kripto
StoryEditor

Američki Senat usvojio prijedlog zakona o ukidanju politike protiv kriptobankarstva

17. Svibanj 2024.
foto Shutterstock

Senat SAD-a donio je u utorak rezoluciju o ukidanju de facto zabrane kojom se nacionalnim bankama sprječava da nude usluge skrbništva nad kriptovalutama. Glasovanje je izazvalo oprezni optimizam među najvatrenijim pristašama bitcoina na internetu i u Kongresu, koji su još uvijek oprezni zbog mogućeg veta predsjedničkog ureda.

Kao što je izglasano u četvrtak, H.J.Res.109 potvrđuje Kongresno neodobravanje Računovodstvenog biltena osoblja 121 (SAB 121), koji je objavila Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) prije dvije godine. Bilten pruža računovodstvene smjernice za banke s ciljem pružanja usluga zaštite kripto imovine svojih klijenata.

Kritičari SAB-a 121 nazivaju ga ‘pravilom’ samo prerušenim u ‘smjernice’ što čini iznimno skupim i nepraktičnim nuditi takve usluge. Predstavnik Zastupničkog doma Tom Emmer, na primjer, nazvao je bilten jednim od nečuvenih pokušaja predsjednika SEC-a Genslera da proširi autoritet SEC-a i znakom njegove jasne nepristranosti prema ekosustavu digitalne imovine.

Rezolucija je prošli tjedan prošla kroz Zastupnički dom sa 55 posto glasova za. Glasovanje Senata u četvrtak bilo je podijeljeno 60/38, pri čemu su svi republikanci glasovali za uz 11 demokrata.

Međutim, ni glasovi u Zastupničkom domu ni u Senatu nisu dobili dovoljno snažnu većinu za poništavanje veta, nešto što je predsjednik Joe Biden već obećao učiniti ako i kada stigne na njegov stol. Ipak, neki su optimistični da bi rezultat od četvrtka mogao natjerati predsjedničku administraciju da se predomisli. Mnogi su utjecajni senatori odstupili od stranačkih linija tijekom glasovanja, poput čelnika kluba demokrata Chucka Schumera.

Senatorica Elizabeth Warren iznijela je u četvrtak argumente u prilog SAB 121 i SEC-u, tvrdeći da bilten samo savjetuje bankama da daju razumne informacije o rizicima povezanim sa skrbništvom nad kriptovalutama. Rezolucija označava prvi dio zakona isključivo usmjerenog na kripto koji je prošao kroz oba doma Kongresa.

14. lipanj 2024 12:55