Kripto
StoryEditor

Američki spot bitcoin ETF-ovi ovoga tjedna s rekordnim priljevima

09. Srpanj 2024.
Bitcoin, ulaganje, investitori

Američki spot bitcoin ETF-ovi zabilježili su svoj najveći dan neto priljeva u više od mjesec dana unatoč nepovoljnoj situaciji na kriptotržištu. Jedanaest je fondova ovog tjedna prikupilo 295 milijuna dolara. Prvi je to dan u posljednja tri tjedna trgovanja da su neto priljevi u svim fondovima bili pozitivni. 

BlackRockov iShares Bitcoin Trust ETF zabilježio je najznačajniji dnevni priljev od 187,2 milijuna dolara, a slijedi ga Fidelityjev Wise Origin Bitcoin Fund, koji je ostvario priljev od 61,5 milijuna dolara. U međuvremenu, Grayscale Bitcoin Trust također je doživio rijedak pozitivan dan, zabilježivši 25,1 milijun dolara priljeva.

Najveći je to dan priljeva od 5. lipnja, kada su ETF-ovi premašili 488 milijuna dolara svježeg kapitala. Priljevi dolaze usred zabrinutosti tržišta u vezi sa pozamašnom prodajom bitcoina njemačke vlade i otplate vjerovnicima Mt. Goxa.

Do danas je njemačka vlada prebacila više od 26.200 bitcoina vrijednih 1,5 milijardi dolara po trenutnim cijenama, na kriptomjenjačnice. Prema podacima Arkham Intelligencea, u trenutku objave još uvijek posjeduje 27.460 bitcoina u vrijednosti od 1,57 milijardi dolara.

U međuvremenu, postoji zabrinutost da bi bitcoin vrijedan 8,5 milijardi dolara mogao ući na tržište u nadolazećim mjesecima kada propala japanska kriptomjenjačnica Mt. Gox počne isplaćivati ​​sredstva vjerovnicima koja su izgubili u hakiranju 2014. godine. Međutim, neki analitičari kažu da bi strahovi oko prodaje bitcoina na Mt. Goxu mogli biti prenapuhani.

Cijena bitcoina pala je tijekom posljednja dva tjedna trgovanja, spustivši se na čak 53.600 dolara 5. srpnja, prvi put da se imovinom trgovalo ispod 54 tisuće dolara od veljače.

08. rujan 2024 01:28