Kripto
StoryEditor

Američko Ministarstvo financija traži javni komentar o ulozi kripta u financijskom kriminalu

20. Rujan 2022.

Američko Ministarstvo financija traži pomoć javnosti kako bi utvrdilo kako spriječiti financijski kriminal u prostoru digitalne imovine.

Vladin ured za financije uputio je u ponedjeljak zahtjev za komentarom, pozivajući građane da podijele svoje viđenje digitalne imovine i ulogu koju bi mogli imati u nezakonitim financijama.

– Kroz ovaj zahtjev za komentarom (RFC), Ministarstvo financija traži doprinos javnosti kako bi razumjelo stajalište javnosti o novim rizicima, kao i o tome koje bi akcije vlada i ministarstvo trebali poduzeti kako bi ublažili rizike – glasi izvadak.

Obavijest se odnosi na izvršnu naredbu predsjednika Bidena o 'Osiguravanju odgovornog razvoja digitalne imovine', koja je potpisana u zakonu u ožujku. Postupak slijedi tri kripto izvješća, koja su objavljena u petak, a pokrivaju budućnost plaćanja, potencijalni utjecaj tehnologije koja bi mogla imati za potrošače i poduzeća, te načine za ublažavanje financijskog kriminala. Bijela kuća je također objavila svoj prvi sveobuhvatni okvir o reguliranju kripto prostora istog dana. 

Ministarstvo financija je u jučerašnjoj obavijesti zatražilo od građana da se jave kako bi iznijeli svoje mišljenje o pet tema: nezakoniti financijski rizici, borba protiv pranja novca i propisi o financiranju borbe protiv terorizma (CTF), provedbu globalnih standarda AML i CTF-a, te suradnja s privatnim sektorom u pogledu propisa o sprečavanju pranja novca i CTF-a.

Ministarstvo ističe DeFi, NFT, CBDC

Bilješka Ministarstva financija uključuje niz pitanja za javnost, pitajući se je li sveobuhvatno definiralo nezakonite rizike financiranja povezane s digitalnom imovinom. Također traži od javnosti da savjetuje o potencijalnim nezakonitim financijskim rizicima povezanim s DeFi-em i NFT-ovima.

Ostala pitanja uključuju moguće načine na koje vlada može raditi na sprječavanju kibernetičkog kriminala i ransomwarea povezanog s kriptom, kako ministarstvo može koristiti analitičke alate za sprečavanje nezakonitog financiranja i kako može implementirati kontrole AML-a i CTF-a u digitalnu valutu američke središnje banke. Prošlotjedna ažuriranja iz Bijele kuće i ministarstva nagovijestila su mogućnost digitalnog dolara u više navrata, iako takva valuta još nije potvrđena. Iako je ministarstvo spremno procijeniti implikacije pokretanja CBDC-a, Federalne rezerve također su zadužene za tekuća istraživanja o tome kako bi se plan mogao osmisliti.

Najnoviji događaji iz Bidenove administracije pokazuju da ministarstvo posvećuje veliku pozornost kripto sektoru, iako još uvijek nije jasno kako planira odmjeriti snage. Na temelju jučerašnje vijesti, još se ne zna kako se planira uhvatiti u koštac s regulacijom tehnologije. Nedavno je, ministrica financija Janet Yellen ukazala je na 'značajne mogućnosti' u kripto prostoru, iako su izvješća također stavila oštar fokus na potencijalne rizike.

Jučerašnja obavijest koja pokriva nedopuštene financijske probleme ponavlja tu točku, dokazujući da odjel misli da postoji loša strana kripta kao što je i moguća pozitivna strana.

26. travanj 2024 23:57