Kripto
StoryEditor

Američko Ministarstvo pravosuđa zaplijenilo još 490 milijuna dolara od Bankman-Frieda

10. Siječanj 2023.
Sam Bankman-Fried

Dva mjeseca nakon kolapsa FTX-a, vlasti su još uvijek zauzete zapljenom imovine koja je na ovaj ili onaj način povezana za ugašenu kripto mjenjačnicu. 

Prema sudskom podnesku od 6. siječnja, Ministarstvo pravosuđa zaplijenilo je preko 55 milijuna dionica Robinhooda koje pripadaju osnivaču FTX-a Samu Bankman-Friedu putem holding tvrtke, Emergent Fidelity Technologies. U vrijeme pisanja ovog članka dionice vrijede više od 469 milijuna dolara. Dokument pokazuje da je DOJ zaplijenio dodatnih 20,7 milijuna dolara od Emergent Fidelity Technologiesa s računa u ED&F Man Capital Marketsu.

DOJ je priopćio kako je imovina zaplijenjena jer ju je kupio Bankman-Fried pronevjerenim sredstvima. Prema podnesku, imovina Bankman-Frieda predstavlja imovinu umiješanu u pranje novca i bankovnu prijevaru.

Drugi sudski dokument koji je FTX podnio (pod Johnom Rayem i likvidacijskim timom) 22. prosinca, tvrdi da je Emergent Fidelity Technologies holding društvo posebne namjene koje nije imalo drugog posla osim držanja tih dionica. Tvrtka je, kako se izvješćuje, u 90-postotnom vlasništvu Bankman Frieda. 

Iako je DOJ priznao da je dužnik FTX-a BlockFi izrazio interes za predaju imovine, istaknuo je da Emergent Fidelity Technologies nije dio FTX ostavine i stoga još nije uključen u stečajni postupak.

Zapljena vrijedna 490 milijuna dolara još je jedan udarac Bankman-Friedu, koji je zatražio da zadrži kontrolu nad holding tvrtkom. Tvrdio je da želi iskoristiti dionice Robinhooda da plati svoje pravne troškove.

Bankman-Fried prethodno je osigurao paket jamčevine od 250 milijuna dolara koji zahtijeva da ostane kod kuće s roditeljima u njihovoj kući u Palo Altu.

17. travanj 2024 01:42