Kripto
StoryEditor

Bitcoin i ethereum porasli, kripto tržišna kapitalizacija premašila bilijun dolara

26. Listopad 2022.

Tržište kriptovaluta jučer je značajno poraslo. Cijena bitcoina premašila je 20.000 dolara, dok je ethereum porastao iznad 1.500 dolara po prvi put od pada nakon prelaska na proof-of-stake. Ukupno je kripto tržište premašilo bilijun dolara.

Dok je bitcoin jučer porastao za 5 posto, ethereum ga je znatno premašio. Druga najveća kriptovaluta porasla je 12 posto u posljednja 24 sata.

I drugi značajni altcoini jučer su porasli, uključujući solanu koja je porasla za 12 posto na gotovo 32 dolara. Cardano je porastao za 14 posto na 0,41 dolar, a polkadot za gotovo 11 posto na 6,50 dolara.

Sve u svemu, cjelokupno tržište kriptovaluta sada ima ukupnu kapitalizaciju od 1,03 bilijuna dolara, po CoinGecku, što je rast veći od 6 posto u 24-satnom razdoblju. To je prvi put da je tržište doseglo granicu od bilijun dolara od 4. listopada.

Što je uzrokovalo jučerašnji porast? Analitičari ukazuju na makroekonomske trendove i dioničko tržište koje je također u porastu jer niz velikih kompanija izvješćuje o zaradi. Viši tržišni analitičar OANDA-e, Edward Moya, također se nada da će američka središnja banka uskoro smiriti svoj agresivni plan povećanja kamatnih stopa.

– I bitcoin i ethereum dobivaju na zamahu dok Wall Street raste. Gospodarstvo pokazuje daljnje znakove slabljenja i to pomaže ulagačima da ojačaju uvjerenje da će Fed biti u boljoj poziciji da smanji tempo pooštravanja nakon FOMC sastanka sljedećeg tjedna – izjavio je Moya.

27. travanj 2024 03:53