Kripto
StoryEditor

Bitcoin porastao za 170 posto otkako je Europska središnja banka upozorila na njegovu propast

07. Prosinac 2023.

Bitcoin je porastao gotovo 170 posto otkako je Europska središnja banka (ECB) upozorila na nadolazeću ‘nevažnost’ najveće kriptovalute. Kao što su 4. prosinca primijetili Eric Wall i drugi, cijena bitcoina učinila je potpuno suprotno od predviđanja ekonomista.

Kratkovidnost ECB-a

Bitcoin je trgovao po samo 16.400 dolara kada je 30. studenog 2022. ECB objavio blog posvećen nerelevantnosti bitcoina. Blog je objavljen neposredno nakon propasti FTX-a.

– Za zagovornike bitcoina, prividna stabilizacija signalizira odušak na putu prema novim visinama. Međutim, vjerojatnije je da je riječ o umjetno izazvanom posljednjem dahu prije puta u irelevantnost, a to se već moglo predvidjeti prije nego što je FTX propao i spustio cijenu bitcoina znatno ispod 16.000 dolara – piše u blogu.

Ovaj ‘posljednji uzdah’ očito se nije dogodio. Ironično, na dan objave, bitcoin je porastao i nastavio rasti do 18 tisuća dolara, da bi napravio korekciju do 16.400 dolara sredinom prosinca. Nakon toga, brzim povratkom porastao je 70 posto samo u prvom tromjesečju 2023.

Godinu dana nakon preuranjene osmrtnice ECB-a, bitcoin je na najvišoj razini od travnja 2022., trgujući oko 44 tisuće dolara, ili 166 posto više nego kada je ECB oglasio uzbunu.

Komentirajući neslavni blog, Philip Swift, autor statističke platforme Look Into Bitcoin, pridružio se Wallu u osjećaju zadovoljstva.

– Volimo to vidjeti – komentirao je ponovno postavljajući grafikon Walla na X.

DA za CBDC, NE za BTC

ECB je poznat kao bitcoin skeptik, a stavovi banke i njezinih viših dužnosnika o tržištu često izazivaju neugodnosti.

Prošli mjesec, šefica ECB-a Christine Lagarde požalila se da je njezin sin ignorirao njezin savjet o ulaganju u kriptovalute i kao rezultat toga izgubio novac.

– Imam, kao što vidite, vrlo loše mišljenje o kriptovalutama – rekla je Lagarde u govoru koji je prenio Reuters.

ECB se trenutačno priprema za moguće uvođenje digitalne valute središnje banke ili CBDC, koja se suočila s intenzivnim nadzorom nakon što je Lagarde priznala njezinu korisnost za ‘kontrolu transakcija’.

08. svibanj 2024 18:30