Kripto
StoryEditor

Bivši zaposlenik FTX-a izjasnio se krivim za prevaru, SEC i CFTC podižu građanske optužbe

01. Ožujak 2023.

Nishad Signh, bivši šef inženjeringa na kripto mjenjačnici FTX, priznao je u utorak krivnju za kaznenu prijavu, treći član užeg kruga osnivača Sama Bankman-Frieda koji je odlučio priznati nezakonite aktivnosti u vezi s FTX-om.

Signhov odvjetnik rekao je da je bivši zaposlenik FTX-a pristao priznati krivnju za kaznenu prijavu tijekom sudskog postupka, izvijestio je Reuters, nakon što se Singh navodno sastao sa američkim tužiteljima prošlog mjeseca da raspravi o potencijalnom sporazumu o suradnji.

Singh je priznao krivnju za žičanu prevaru (wire fraud), zavjeru za počinjenje prevare, pranje novca i zavjeru za prevaru američke vlade kršeći zakone o financiranju kampanje. Singh je rekao da je bio svjestan lošeg upravljanja FTX-om do sredine prošle godine i ispričao se za svoju ulogu u zlouporabi sredstava FTX-a.

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i Komisija za trgovanje robnim ročnicama (CFTC) podigli su optužnicu protiv Singha nakon što se izjasnio krivim. Direktor SEC-a za provedbu zakona Gurbir Grewal utvrdio je u priopćenju da je ono što je Singh učinio na FTX-u bila prevara i to ‘čista i jednostavna‘, pomažući u stvaranju softverskog koda koji je doveo do krađe sredstava korisnika.

Bankman-Fried se izjasnio nevinim po kaznenim prijavama koje su protiv njega podignute zbog njegovog upravljanja FTX-om, vodećoj kripto mjenjačnici koja je propala u studenom prošle godine nakon što je panika potaknuta strmoglavim padom FTT tokena. Nelikvidnost je prisilila FTX da prizna da ne može ispoštovati isplate klijenata, jer nije imao rezerve imovine klijenata u omjeru 1:1.

Optužbe s kojima se Bankman-Fried sučeljava kreću se od pranja novca do wire frauda. Optužen je za pronevjeru milijardi dolara vrijednih sredstava korisnika koje je koristio za pokrivanje druge trgovačke tvrtke Alamede, kupnju privatnih nekretnina i donaciju za političke kampanje.

Savezni tužitelji najavili su prošlog tjedna dodatne optužbe protiv Bankman-Frieda, podnoseći zamijenjenu optužnicu u kojoj su detaljno opisane nezakonite političke donacije koje je FTX-a dao. U zamijenjenoj optužnici također se raspravljalo o tome kako je Bankman-Fried navodno mogao pristupiti sredstvima klijenata putem Alamede, oslanjajući se na kod koji je stvoren.

- Bankman-Fried uzrokovao je stvaranje tajnih rupa u računalnom kodu koji je pokretao FTX-ovu trgovačku platformu, rupe u zakonu koje su omogućile Alamedi da ima negativnu bilancu vrijednu više milijardi dolara za koju je Bankman-Fried znao da Alameda ne može vratiti - navodi se u optužnici.

U prosincu prošle godine tužitelji u južnom okrugu New Yorka otkrili su da su osigurali suradnju suosnivača FTX-a Garyja Wanga i bivše izvršne direktorice Alameda Research Caroline Ellison u kolapsu FTX-a, te su oboje priznali krivnju za kaznenu prijavu.

- Ako ste sudjelovali u neprimjerenom ponašanju u FTX-u ili Alamedi, sada je vrijeme da to iznesete. Krećemo se brzo, a naše strpljenje nije vječno - rekao je odvjetnik Williams u videu koji je pratio objavu.

SEC je tvrdio da je Singh igrao ulogu u lošem upravljanju FTX-om istog dana, tvrdeći u kaznenoj prijavi da su Wang i Singh bili vodeći inženjeri odgovorni za pisanje softverskog koda za FTX.

U pritužbi se tvrdi da je Alameda imala koristi od neobjavljenih značajki platforme FTX, koje su ugrađene u softverski kod koji su razvili Wang i drugi inženjeri FTX-a, i što je omogućilo Alamedi da preusmjeri imovinu korisnika FTX-a.

Značajke su navodno uključivale one koje su Alamedi omogućile da dobije negativan saldo na svom korisničkom računu kod FTX-a, podigne kreditnu liniju Alamedi koja je ‘efektivno postala neograničena‘ i izuzima tvrtku od automatske likvidacije kada padne ispod potrebne razine marže, značajke koje nijedan drugi kupac nije imao.

24. travanj 2024 18:37