Kripto
StoryEditor

Evo zašto bi 2024. mogla biti optimistična za ethereum

20. Prosinac 2023.

Ethereum nije ostvario značajniji rast u nedavnom porastu kripto tržišta, koje je prvenstveno bilo usredotočeno na bitcoin, ali moglo bi doći do velikih promjena i promjene raspoloženja ulagača prema ethereumu 2024., prema pojedinim analitičarima.

Ethereum se već povukao za oko osam posto u odnosu na najvišu vrijednost iz 2023., te je u sjeni bitcoina i potencijalnog odobrenja spot ETF-a.

Ipak, ništa se nije promijenilo, a osnove ethereuma ostaju čvrste. Cijena se također više nego udvostručila od najniže cijene u ciklusu od nešto ispod 1.000 dolara u lipnju 2022.

20. prosinca, zagovornik ethereuma i edukator Anthony Sassano objavio je svoj ‘skromni bullish slučaj’ za 2024. godinu.

Nekoliko katalizatora moglo bi potaknuti ethereum da nadmaši čak i bitcoin 2024., iako to nije uspio 2023.

Napomenuo je potencijal za odobrenje spot ethereum ETF-a u 2024. Međutim, 18. prosinca SEC je odgodio svoju odluku o Hashdex Nasdaq Ethereum ETF-u i Grayscale Ethereum Futures ETF-u. Vjerojatno će testirati teritorij s bitcoin proizvodima prije nego što odobri spot ETF temeljen na ethereumu.

Snaga tokenizacije

Nadogradnja Dencun bit će implementirana u ožujku ili travnju. Ona najavljuje poboljšanja skaliranja s EIP-4844, što također smanjuje troškove transakcijskih naknada na layer-2 blockchainima.

Layer-2 aktivnost nedavno je porasla i trenutno je na najvišoj razini svih vremena. Prema L2beatu, ukupna vrijednost zaključana (TVL) u ekosustavu iznosi rekordnih 16 milijardi dolara.

Sassano je također primijetio da se pokreću ne-EVM layeri-2 kao što su Eclipse i Fluent, što donosi nove vrste aplikacija i programere. Kripto gaming također će se pretežno bazirati na L2 ekosustavu, rekao je.

Dodao je da će se korisničko iskustvo novčanika nastaviti brzo poboljšavati i ‘uključiti milijune novih korisnika u ethereum ekosustav’.

Konačno, tokenizacija imovine u stvarnom svijetu (real world assets) dobiva na snazi, donoseći više financijskih proizvoda ‘starog svijeta’ na blockchain.

Ethereum možda trenutno nije u fokusu, ali podcjenjivanje u povijesti nikada nije dobra strategija kada je riječ o ethereumu.

- Nije ništa novo suočavati se s mnoštvom koji su pesimistični prema ethereumu, iako mi je smiješno da je to slučaj s obzirom na to koliko je ethereum postigao samo u posljednje 3 godine i koliki je potencijal rasta ethereuma koji još uvijek ima vrlo dugoročnu budućnost - napisao je Sassano.

27. travanj 2024 02:30