Kripto
StoryEditor

FTX predlaže kompenzaciju malih vjerovnika u iznosu od 118 posto

08. Svibanj 2024.
foto Shutterstock

Najnoviji prijedlog FTX-a za isplatu žrtvama zbog kolapsa 2022. sada obećava otplatu svih potraživanja vjerovnika plus naknade za vremensku vrijednost njihovih ulaganja, iako neki stručnjaci tvrde da to možda nije dovoljno.U izjavi od 7. svibnja, bankrotirana kripto mjenjačnica rekla je da je plan podložan finalizaciji i odobrenju od strane Stečajnog suda SAD-a za Distrikt Delaware. Samo vjerovnici koji imaju potraživanja u dopuštenom iznosu ispod 50.000 dolara bit će kvalificirani za povrat od 118 posto, što FTX navodi da ispunjava 98 posto vjerovnika.

FTX-ov plan, međutim, i dalje nadoknađuje vjerovnicima vrijednost njihove imovine u vrijeme bankrota u studenom 2022., a ne po trenutnim cijenama, za što su se neki vjerovnici zalagali. Od tog datuma, kriptotržišta su doživjela preporod, s bitcoinom koji je porastao za gotovo 280 posto.

– Drago nam je što smo u poziciji predložiti plan iz poglavlja 11. koji predviđa povrat 100 posto iznosa stečajnih potraživanja plus kamate za nevladine vjerovnike – rekao je izvršni direktor FTX-a i glavni direktor za restrukturiranje John J. Ray III.

FTX je procijenio da će se ukupna vrijednost koja će biti raspodijeljena vjerovnicima kretati između 14,5 i 16,3 milijarde dolara. Predložena otplata dogodila bi se u roku od 60 dana nakon datuma stupanja plana na snagu. Međutim, neki stručnjaci iz industrije izrazili su nezadovoljstvo ovim prijedlogom, budući da vjerovnici neće vratiti svoja ukradena sredstva u iznosu jednakom trenutnim tržišnim cijenama.

– Razumijem zašto stečajni postupak mora funkcionirati na ovaj način, ali nemojmo se pretvarati da žrtve dobivaju svoj novac natrag – objavio je Mike Belshe, izvršni direktor BitGoa.

Mjenjačnica kriptovaluta vrijedna 32 milijarde dolara propala je u studenom 2022., otkrivajući rupu od osam milijardi dolara koju njezina nova uprava pokušava nadoknaditi u godinama koje slijede. Među tim naporima je prodaja dionica tvrtke za umjetnu inteligenciju Anthropic u ožujku u iznosu od 884 milijuna dolara, što je činilo većinski udio FTX-a u tvrtki.

FTX je u siječnju potvrdio da njegovi planovi restrukturiranja neće uključivati ​​ponovno pokretanje mjenjačnice, koja je prije kolapsa bila među najvećim platformama po volumenu trgovanja.

15. lipanj 2024 07:54