Kripto
StoryEditor

Kamala Harris podržava porez na nerealiziranu kapitalnu dobit, bitcoineri negoduju

29. Kolovoz 2024.
Kamala Harris

Gotovo je potvrđeno da demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris podržava porez na nerealiziranu kapitalnu dobit nakon što je njezin ekonomski savjetnik Bharat Ramamurti branio tu politiku tijekom intervjua u srijedu.

- Mislim da je ova reakcija na nerealizirane dobitke pomalo smiješna s obzirom da se kladim da većina ljudi već plaća porez na nerealizirane dobitke. To se zove porez na imovinu - rekao je Ramamurti.

U razgovoru za CNBC, Ramamurti je naglasio da bi se porez od 25 posto na nerealiziranu dobit, predložen u okviru proračunskog plana Joea Bidena i ponovno usvojen od Harris, primjenjivao samo na Amerikance s imovinom većom od 100 milijuna dolara. To je manje od 0,5 posto američke populacije, oko 60 tisuća ljudi.

- Da, mislim da je to prilično razumno s obzirom na pogrešan sustav koji trenutno imamo za oporezivanje kapitala - rekao je savjetnik, ujedno i bivši zamjenik direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća za vrijeme predsjednika Bidena.

Dodao je da prijedlog ima razne odredbe i iznimke: vlasnici tvrtki, na primjer, ne moraju platiti porez odmah, ali mogu svoje uplate rasporediti na dulje vremensko razdoblje.

Voditelji na CNBC-u nisu lako prihvatili Ramamurtijevu analogiju s ‘porezom na imovinu’. Rebecca Quick je naglasila da porezi na imovinu idu izravno javnim službama unutar lokalne zajednice poreznih obveznika. Nadalje, nekretnine ne mijenjaju vrijednost na isti način kao druga imovina, pri čemu su dionice sklone puno većoj volatilnosti.

Vjerojatno neustavno

Voditelj Joe Kernen osporio je da je porez ‘vjerojatno neustavan’.

- Vjerojatno se nikada neće dogoditi - komentirao je.

Bitcoineri također nisu bili zadovoljni prijedlogom poreza.

- Bijeg kapitala i kasniji kolaps američkih tržišta bili bi apsolutno zapanjujući. A krajnji rezultat bili bi daleko niži porezni prihodi nego što ih trenutno imamo - rekao je popularni makro analitičar James Lavish u srijedu.

Izvršni direktor Blockstreama Adam Back dodao je da svatko tko još uvijek podržava demokrate ‘treba intervenirati’, prije nego što takva politika dovede ravno u ‘uništavanje tržišta’ i ‘komunizam’.

Ramamurti je također poznat po tome što je izrazito anti-kripto nastrojen, jer je pomogao u orkestriranju državnog slamanja industrije široko poznate kao ‘operacija chokepoint 2.0’.

Njegovo mjesto Harisova neformalnog savjetnika izaziva pesimiste promatrača kripto industrije da će njezina administracija biti naklonjenija industriji nego što je bila Bidenova.

08. rujan 2024 00:21