Kripto
StoryEditor

Kripto ikona Kabosu, doge meme kujica, uginula u 17. godini

24. Svibanj 2024.
Meme dog Kabosu

Kabosu, Shiba Inu kujica koja je zadobila srca milijuna kao lice legendarnog doge memea i meme kriptovalute dogecoina, uginula je 24. svibnja. Kabosu je imala 17 godina. 

Kabosuina vlasnica, Atsuko Sato, objavila je vijest na svom službenom blogu, izražavajući duboku zahvalnost za ljubav i podršku koju je Kabosu iskazivala tijekom godina. Sato je objasnila da će se oproštaj od uginule kujice održati u Flower Kaori no Mori, u gradu Narita, 26. svibnja.  

Kripto zajednica i Kabosuini obožavatelji izrazili su sućut, dijeleći počast i neka najdraža sjećanja na kujicu koja je postala internetska legenda. 

Kabosuino naslijeđe kao lice kripto kulture i dogecoina nastavit će simbolizirati duh zajednice i inspirirati buduće generacije meme kulture, a kujica je prvi put privukla pozornost 2010. godine kada je Sato na svom blogu objavila njene fotografije. Jedna specifična slika Kabosu, koja pokazuje skeptičan i znatiželjan izraz lica, brzo je postala viralna, iznjedrivši meme ‘doge’. 

Njena fotografija, popraćena frazama i fontom Comic Sans, postala je kamenom temeljcem internetske kulture. 

Do 2013. godine, popularnost temeljnog mema je porasla nakon što je stvoren dogecoin, koristeći Kabosuinu sliku kao svoj službeni logo. 

Unatoč tome što je u početku bio zamišljen kao šala, dogecoin se razvio u popularnu kriptovalutu odgovornu za nekoliko dobrotvornih inicijativa, uključujući projekte čiste vode i financiranje jamajčanskog bob tima. 

U prosincu 2022. Sato je obavijestio zajednicu da je Kabosu u ‘opasnom položaju’ referirajući se na njezino zdravlje, što je izazvalo ogromnu podršku kripto zajednice. 

To je uključivalo sukreatora dogecoina Billyja Markusa, poznatog kao Shibetoshi Nakamoto, koji je zamolio svoje sljedbenike da pošalju podršku, što je dovelo do toga da je jedan korisnik ponudio da pokrije sve troškove potrebne kako bi osigurao da dobije najbolji tretman liječenja. 

12. lipanj 2024 13:09