Kripto
StoryEditor

Kripto tržište izgubilo preko 400 milijardi dolara zbog kratkog pada bitcoina za 10 tisuća dolara

15. Travanj 2024.

U još jednom volatilnom večernjem trgovanju u subotu, cijena bitcoina pala je nakratko na najnižu razinu od oko 61 tisuću dolara. Altcoini su bili su još teže pogođeni, s brojnim dvoznamenkastim padom cijena. Glavni krivac za ovaj pad je rastuća napetost između Irana i Izraela.

Bitcoinov rollercoaster se nastavlja

Samo 48 sati prije subote cijena bitcoina kretala se iznad 70 tisuća dolara. Ipak, situacija se promijenila u petak navečer nakon govora visokih dužnosnika američke središnje banke kada su rekli da Fed ne planira početi snižavati kamatne stope u skorije vrijeme.

U nekoliko minuta cijena najveće kriptovalute pala je na 65 tisuća dolara. Zanimljivo je da su gotovo sva financijska tržišta u petak krenula nizbrdo, jer je čak i cijena zlata pala za oko 4 posto.

Bitcoin se uspio malo oporaviti u subotu ujutro i skočio je na nešto više od 67 tisuća dolara. Međutim, tada je došlo do brze eskalacije napetosti između Irana i Izraela i cijena kriptovalute ponovno je pala.

Ovaj put, bitcoin je pao na višetjednu najnižu vrijednost od nešto više od 61 tisuću dolara, s više od 700 milijuna dolara likvidiranih pozicija. Od tada je prilično dobro odskočio i trenutačno je iznad 66 tisuća dolara.

Tržišna kapitalizacija pala je za oko 130 milijardi dolara od petka na 1,27 bilijuna dolara. Međutim, dominacija nad altcoinima porasla je za otprilike 2 posto unutar istog vremenskog okvira.

Altcoini pretrpjeli veliki pad

Kao što se obično događa kada bitcoin snažno padne, to prati i većina altcoina.

Iako su se mnogi oporavili, pad u posljednjih 7 dana i dalje pokazuje dvoznamenkasti postotak za većinu.

Ukupna kapitalizacija kripto tržišta pala je s gotovo 2,8 bilijuna dolara u petak ujutro na oko 2,33 bilijuna dolara u subotu navečer. Od tada se oporavila za oko 200 milijardi dolara.

29. travanj 2024 13:01