Kripto
StoryEditor

Kripto tržište u dvoznamenkastom padu

22. Kolovoz 2022.

Iza nas je podosta crveni tjedan za kriptovalute, a većina vodećih kriptovaluta izgubile su na vrijednosti, jer su teškaši poput bitcoina i ethereuma ostvarili dvoznamenkaste postotne gubitke za vikend.

Bitcoin je pao za 13 posto i trenutno trguje za 21.169 dolara, prema podacima CoinMarketCap-a.

Ethereum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, pala je gotovo 20 posto i dosegla 1.560 dolara u vrijeme pisanja ovog članka.

Veliki pad ethereuma dolazi unatoč nizu dobrih vijesti posljednjih tjedana.

Posljednjih nekoliko tjedana cijena ethereuma porasla je iščekivanjem njegove nadolazećeg mergea, kada se očekuje prijelaz mreže s energetski intenzivnog proof-of-worka, prema 99,95 posto zelenijem proof-of-stakeu.

U bilješci ulagačima od srijede, bankarski div JPMorgan rekao je da će ethereum merge biti dobar za Coinbase. Kripto mjenjačnica ima 15 posto tržišnog udjela ethereumove imovine i nudi uslugu ulaganja za institucije. JPMorgan očekuje da će to mjenjačnici dati konkurentsku prednost.

Gotovo svaka vodeća kriptovaluta ulazi u ovaj tjedna 20 posto jeftinija u odnosu na prošli. Solana je pala 24 posto na 35 dolara, polkadot za 22 posto i trenutno se prodaje za 7,12 dolara, cardano je potonuo 22 posto na 44 centi, avalanche za 23 posto na 22 dolara, polygon je pao 21 posto na 78 centi, uniswap je pao 21 posto na 7,18 dolara, i ethereum classic pao je 24 posto na 34 dolara.

Rudari bitcoina bilježe gubitke

U ponedjeljak je javno trgovana rudarska tvrtka Bitfarms zabilježila gubitak od 142 milijuna dolara u drugom tromjesečju zbog rasta cijena energije. 

Tijekom tromjesečja tvrtka sa sjedištem u Quebecu prodala je 3.357 bitcoina za 69,3 milijuna dolara, kako bi pomogla u otplati kredita od Galaxy Digitala Mikea Novogratza. Do kraja lipnja tvrtka je posjedovala 3.144 bitcoina vrijednih približno 62 milijuna dolara, navodi se u prijavi SEC-a.

Bitfarms nije jedina tvrtka za kripto rudarenje koja je nedavno zabilježila gubitke. Prošlog mjeseca Argo Blockchain PLC postao je najnovija rudarska tvrtka koja je prodala više bitcoina nego što je izrudarila u mjesec dana. Od drugog tjedna srpnja imala je nepodmireni saldo od 22 milijuna dolara na zajam Galaxy Digitala.

Podaci tvrtke Arcane Research otkrili su da su rudari bitcoina kojima se javno trguje, poput Marathon Digitala i Riot Blockchaina, prodali više bitcoina nego što su izrudarili još u svibnju, što je velika promjena u odnosu na prva četiri mjeseca u godini, kada su rudari prodali samo 30 posto svoje zarade.

Nedavna kombinacija rasta cijena energije i bear marketa negativno je utjecala na rudarsku industriju. 

Holdnaut i Celsius

U utorak je opkoljeni singapurski kripto zajmodavac Hodlnaut podnio zahtjev za sudsko upravljanje u pokušaju da kupi više vremena za oporavak od nedavnih problema s likvidnošću, što je prije dva tjedna dovelo do odluke o zamrzavanju kripto isplata korisnika.

Zahtjev, koji je službeno podnesen 13. kolovoza, sprječava tvrtku da mora prodati svoju imovinu kako bi nadoknadila bilo kakav manjak. Također će osigurati da neovisna treća strana zamijeni Hodlnautove direktore za upravljanje tvrtkom i nadzor poslova, uz privremeno zaustavljanje pravnih zahtjeva protiv tvrtke.

Do petka je Holdnaut objavio da smanjuje 80 posto svog osoblja, otprilike 40 ljudi, kako bi smanjio troškove tvrtke. Tvrtka trenutno također vodi neriješene postupke sa singapurskim državnim odvjetnikom i singapurskim policijskim snagama.

U srijedu je Celsius, još jedna žrtva nedavnog niza stečajeva, dobila  odobrenje od njujorškog stečajnog suca za prodaju bitcoina proizvedenog od njegove podružnice Celsius Mining kako bi se nadoknadila sredstva vjerovnika. 14. srpnja, dan nakon što je matična tvrtka podnijela zahtjev za stečaj, rudarska operacija također je podnijela zahtjev za bankrot.

Na početku stečajnog postupka u srpnju, Celsius je dobio odobrenje da potroši 5 milijuna dolara za pokretanje rudarenja, što je izazvalo kritike američkog ministarstva pravosuđa i odbora vjerovnika, iako su potonji u međuvremenu odustali od svojih prigovora.

16. travanj 2024 08:12