Kripto
StoryEditor

Matter Labs pokrenuo prvi zkEVM mainnet zkSync Era

27. Ožujak 2023.

Matter Labs lansirao je svoju alpha verziju EVM mainneta pod nazivom zkSync Era.

Nekoliko značajnih kripto projekata već je prisutno na zkSync Eri, uključujući Argent, DeFi i ethereum novčanik, Frax, frakcijski algoritamski stablacoin i oracle mrežu Pyth.

Ethereum projekti kao što su decentralizirana mjenjačnica Uniswap, DEX agregator 1inch i self-custodial novčanik MetaMask imaju interes za projekt.

Trenutno korisnici mogu prebaciti sredstva s ethereuma na zkSync Eru koristeći Metamask.

Programeri upoznati s ethereumovim programskim jezicima Solidity, Vyper i Yul mogu sastaviti kod za zkSync Eru pomoću LLVM-a, compilera koji je razvila LLVM razvojna grupa. Compileri pretvaraju ljudski čitljivi jezik pametnih ugovora u upute koje blockchain može razumjeti.

Matter Labs će odgoditi povlačenje sredstava s alpha verzije zkEVM-a i pokrenuti sigurnosne revizije. Kada sustav sazrije, bit će imenovano vijeće sigurnosti koje će izvršiti hitne nadogradnje.

U skladu s tim, Matter Labs savjetuje korisnicima da ne prebacuju značajna sredstva na alpha verziju. Trenutno je 5,42 milijuna dolara u ukupnoj vrijednosti zaključano na zkSync Eri.

Tvrtka je 17. veljače 2023. pokrenula ‘pravedni onboarding proces‘ kako bi omogućila programerima decentraliziranih aplikacija da optimiziraju svoje pametne ugovore i provjere sigurnost mreže.

Zero knowledge (zk) rollupsi vrsta su rješenja za skaliranje ethereumove propusnosti transakcija i smanjenje naknada za transakcije.

Razlika između zk rollupsa i drugih optimistic rollupsa poput Arbitruma i Optimisma je u načinu finalizacije serija transakcija.

U većini slučajeva rollupsi su osmišljeni kako bi smanjili zagušenje na glavnom blockchainu izvođenjem teških izračuna na serijama transakcija i slanjem smanjene količine podataka natrag u glavni lanac.

Zk rollupsi generiraju kriptografske dokaze da su serije transakcija valjane. Te dokaze šalju glavnom lancu ethereuma, gdje serija postaje konačna.

ZkSync Era koristi posebnu vrstu zk rollupa pod nazivom SNARK.

17. travanj 2024 22:08