Kripto
StoryEditor

Pad inflacije u SAD-u izazivao volatilnu reakciju kripto tržišta

13. Siječanj 2023.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) pao je u prosincu 0,1 posto, pokazuje najnovije izvješće o inflaciji američkog Zavoda za statistiku rada. To je najveći mjesečni pad od travnja 2020. godine. Iako je CPI na godišnjoj razini nastavio rasti za 6,5 posto, i dalje predstavlja napredak u smislu smanjenja inflacije.

Tempo inflacije na mjesečnoj razini pokazao je pad cijena u prosincu za 0,1 posto, nakon što su u studenom porasle 0,1 posto, a u listopadu 0,4 posto. Smanjenje se djelomično pripisuje padu cijene benzina i loživog ulja iz mjeseca u mjesec, koji je pao za 9,4 odnosno 16,6 posto.

Temeljni CPI, mjera inflacije koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, blago je porasla za 0,3 posto u prosincu, na 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u skladu s očekivanjima analitičara. 

Godišnja stopa inflacije u padu je od kada je u lipnju prošle godine dosegnula vrhunac od 9,1 posto, što je najveći indeks u 12 mjeseci u posljednjih 40 godina. Međutim, inflacija je i dalje daleko iznad cilja Feda od 2 posto godišnje.

Kako bi stavio visoke cijene pod kontrolu, Fed je prošle godine sedam puta podigao referentnu kamatnu stopu s gotovo nule na između 4,25 i 4,5 posto.

Kako kamatne stope rastu, ulagači obično bježe od rizičnije imovine poput dionica i kripta za zajamčene prinose koje nudi konzervativnija imovina poput američkih trezorskih zapisa, s takozvanim ‘povratom bez rizika‘ zbog potpore vlade.

Nakon što je povećao kamatne stope za 75 baznih bodova za četiri uzastopna sastanka o politikama, Fed je pokazao znakove ‘popuštanja papučice gasa‘ u prosincu kada je povećao kamatne stope za 50 baznih bodova.

Očekuje se rast kamatnih stopa u veljači

Izvješće o inflaciji od četvrtka vjerojatno će utjecati na sljedeći sastanak središnje banke u veljači, na kojem se očekuje da će Fed ponovno povećati kamatne stope. No Fed uzima u obzir i druge ekonomske čimbenike, poput snage američkog tržišta rada, pri donošenju odluka.

Međutim, analitičari su uvjereniji da će Fed nastaviti blaži pristup povećanju kamatnih stopa nakon CPI izvješća. Šanse da Fed poveća stope za četvrtinu postotnog boda u usporedbi s pola postotnog boda porasle su na 94 sa 76 posto dan ranije, prema CME-u FedWatchu.

Na događaju koji je organizirala švedska središnja banka, Sveriges Riksbank, predsjednik Feda Jerome Powell priznao je da su povećanja kamatnih stopa bolna, ali je rekao da su ključna za održavanje dugoročnog zdravlja gospodarstva, piše CNN Business.

– Stabilnost cijena temelj je zdravog gospodarstva i pruža javnosti nemjerljive koristi tijekom vremena. Međutim, obnova stabilnosti cijena kada je inflacija visoka može zahtijevati mjere koje kratkoročno nisu popularne – rekao je Powell.

Kako je jučerašnje izvješće o potrošačkim cijenama pokazalo da se inflacija ‘hladi‘, izazvalo je dvojaku reakciju terminskih dionica. Terminski ugovori povezani s industrijskim prosjekom Dow Jones porasli su 0,2 posto. No, dok su terminski ugovori S&P 500 također porasli za isti postotak, Nasdaq-100 futuresi pali su za 0,1 posto.

Burzovni indeksi dobro su prihvatili vijesti, pa je S&P 500 porastao 4 posto, a Nasdaq Composite 6 posto.

Slično burzovnim ročnicama, kripto tržišta su znatno porasla nakon pada inflacije vijesti. U minutama nakon objave bitcoin je skliznuo s otprilike 18.300 na nešto više od 18.000 dolara. Međutim, odatle se činilo da se pritisak kupnje vratio gurajući bitcoin natrag na 18.350 dolara i dalje prema 19.000 dolara.

20. travanj 2024 03:45