Kripto
StoryEditor

Paxos službeno prekida odnos s Binanceom

23. Veljača 2023.
Binance kriptofoto Shutterstock

Izdavatelj BUSD stablecoina Paxos prekinuo je vezu s Binanceom. Izvršni direktor Paxosa Charles  Cascarilla jučer je potvrdio da je tvrtka prekinula suradnju s Binanceom zbog neusklađenih ciljeva.

Prema internom e-mailu koji je pregledao Axios, šef Paxosa je rekao: ‘Tržište se razvilo i odnos s Binanceom više se ne usklađuje s našim trenutnim strateškim prioritetima‘.

Dodao je da odluka nije povezana s nedavnim regulatornim potezima njujorškog odjela financijskih usluga i SEC-a, unatoč tome što je NYFSD nedavno naredio Paxosu prekid veza s Binanceovim stablecoinom. Istodobno, SEC je tvrtki izdao obavijest u kojoj se tvrdi da je BUSD, prema mišljenju agencije, neregistrirani vrijednosni papir.

Nakon naloga NYFSD-a, investitori su otkupili BUSD u vrijednosti od 2,8 milijardi dolara putem Paxosa.

Paxos je također uključen u privatne razgovore sa SEC-om, unatoč neslaganju s nalazima agencije. Cascarilla je uvjerio vlasnike BUSD-a da će Paxos ispoštovati otkupe barem do veljače 2024.

Nakon provedbe SEC-ovih mjera protiv kripto tvrtki, uključujući BlockFi, Genesis i Kraken, povjerenica SEC-a Hester Peirce rekla je u nedavnom intervjuu s Frankom Chapparrom da se ne slaže s metodom regulatorne agencije.

Umjesto toga, ona predlaže drugačiji pristup koji uključuje postupak registracije koji zadovoljava zakone o vrijednosnim papirima koji bi mogli bolje služiti ulagačima.

- Pojedini pružatelji usluga mogu doći i registrirati se, a zatim se u procesu registracije baviti jedinstvenim aspektima svojih programa - rekla je.

- To je puno bolji način nego ovršne akcije - istaknula je.

Sva iznesena mišljenja bila su njezina, a ne SEC-ova, naglasila je.

Peirce je jedna od pet povjerenika koji glasuju o pravilima koja SEC sastavlja na temelju postojećih zakona o vrijednosnim papirima. Predsjednik SEC-a Gary Gensler određuje program donošenja pravila agencije. Pet povjerenika također odlučuje o provedbi ili mjerama nagodbe putem demokratskog glasovanja. 

Peirce se nije slagala s nedavnom akcijom SEC-a protiv kripto mjenjačnice Kraken, ali je pojasnila da se njezin opis agencije kao ‘paternalističkog i lijenog regulatora‘ ne odnosi na bilo kojeg pojedinca unutar SEC-a.

15. travanj 2024 01:16