Kripto
StoryEditor

Prihod od rudarenja bitcoina skočio je za 50 posto u jednom mjesecu

31. Siječanj 2023.

Višemjesečna nesigurnost i povremena neprofitabilnost bitcoin rudara počinje se smanjivati, otkako je najveća kriptovaluta ostvarila porast od početka godine. U prvom mjesecu 2023. rudarska bitcoin zajednica doživjela je povećanje prihoda od 50 posto kroz proces rudarenja koji se sastoji od 2 dijela: novih ‘izrudarenih‘ bitcoina i naknada za transakcije.  

Dana 28. prosinca 2022. prihod od rudarenja bitcoina pao je na 13,6 milijuna dolara prvi put od listopada 2020., što je, zajedno s rastom cijena energije uslijed geopolitičkih napetosti, nametnulo ogroman financijski pritisak rudarskim tvrtkama, prisiljavajući neke na zatvaranje.

Budući da je bitcoin i dalje u dobroj poziciji za stabilan oporavak, rudarska industrija svjedočila je rastu prihoda od 50 posto u dolarskoj protuvrijednosti.

Prihodi od rudarenja bitcoina skočili su s 15,3 milijuna dolara 1. siječnja na gotovo 23 milijuna dolara u rasponu od 30 dana.

Kako se sve više rudara pridružuje napajanju i osiguravanju decentraliziranog bitcoin blockhaina, hashrate (ukupna računalna snaga) i dalje doseže nove najviše razine svih vremena. U vrijeme pisanja ovog članka, bitcoin hashrate iznosi oko 300 eksahasha u sekundi.

Jedna od najvećih kritika bitcoina i dalje je visoka energetska potrošnja koja je potrebna za pokretanjem Proof-of-Work (PoW) mehanizma.

Međutim, nagon za prelazak na zelenije oblike energije za napajanje rudarskih postrojenja ima za cilj riješiti nevolju. Primjer je rudarska tvrtka koja od nedavno koristi izvor obnovljive energije u Malaviju, zemlji bez izlaza na more na jugoistoku Afrike.

Projekt koji je provela tvrtka Gridless koristi 50 kilovata obnovljive energije za testiranje novog mjesta za rudarenje bitcoina. Ekološki otisak novog rudarskog postrojenja vrlo je nizak jer koristi isključivo riječnu hidroenergiju.

15. travanj 2024 09:29