Kripto
StoryEditor

Samu Bankman-Friedu odbijena jamčevina zbog rizika od bijega

14. Prosinac 2022.

Sudac na Bahamima zanijekao je zahtjev osramoćenog osnivača FTX-a Sama Bankman-Frieda za jamčevinom, zbog rizika od bijega. Odluka je donesena nekoliko sati nakon što je Bankman-Fried obavijestio bahamske sudove da se namjerava boriti protiv bilo kakvog naloga za izručenje SAD-u.

Glavna sutkinja Bahama JoyAnn Ferguson-Pratt u utorak je zanijekala peticiju Bankman-Frieda da bude pušten uz jamčevinu od 250.000 dolara.

Ranije je pravni tim Bankman-Frieda izjavio na Prekršajnom sudu na Bahamima da će se boriti protiv izručenja Sjedinjenim Državama, ako to bude zatraženo. Ryan Pinder, glavni državni odvjetnik Bahama i ministar pravnih poslova rekao je u priopćenju u ponedjeljak da je njegov ured obaviješten kako će SAD vjerojatno zatražiti njegovo izručenje.

SAD i Bahami imaju sporazum o izručenju od 1994. godine, koji omogućuje bilo kojoj zemlji izručenje optuženika zbog optužbi koje bi se smatrale zločinima u obje zemlje i za koje su predviđene zatvorske kazne od godinu dana ili duže. Proces je obično administrativni, bez zahtjeva ili mogućnosti da se argumentira krivnja ili nevinost.

Bankman-Fried ima saslušanje o izručenju zakazano za 8. veljače 2023.

Bankman-Frieda uhitila je bahamska policija u ponedjeljak na zahtjev američkih vlasti, okončavši višetjedna nagađanja o tome što će biti s bivšim izvršnim direktorom.

U Sjedinjenim Američkim Državama Bankman-Fried trenutno se suočava sa saveznim kaznenim prijavama Ministarstva pravosuđa, uključujući zavjeru za počinjenje bankovnih prijevara nad klijentima i zajmodavcima, zavjeru za počinjenje prijevara povezanih s robom i vrijednosnim papirima, pranje novca i zavjeru za prijevaru Sjedinjenih Država i kršenje zakona o financiranju kampanje.

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) ubrzo je objavila službenu optužnicu, u kojoj se navodi kako je Bankman-Fried organizirao shemu prijevare ulagača u vlasnički kapital u FTX-u. Agencija je priopćila kako je istraga vezana za navodnu povredu dužnosti u tijeku.

U intervjuu novinarki Tiffany Fong prošlog mjeseca, Bankman-Fried je kazao kako je donirao i demokratskim i republikanskim kandidatima.

- Bankman-Fried i njegovi suurotnici donirali su milijune dolara političkih doprinosa koje je Alameda Research financirao saveznim političkim kandidatima i odborima prije izbora 2022. Kako bi prikrio činjenicu da su ti doprinosi plaćeni iz sredstava korporacije i za izbjegavanje ograničenja doprinosa i zahtjeva za izvješćivanje, Bankman-Fried je uzrokovao da se doprinosi prijave u ime suurotnika, a ne u ime pravog izvora sredstava - izjavio je glasnogovornik Ministarstva pravosuđa.

U svojoj optužnici, američko ministarstvo pravosuđa reklo je da svaka od osam optužbi protiv Bankman-Frieda nosi najviše 20 godina u saveznom zatvoru. Prema tužiteljima, to znači da se Bankman-Fried u cijelosti sučeljava s maksimalnom kaznom od 115 godina ako bude proglašen krivim po svim točkama optužnice.

01. svibanj 2024 23:52