Kripto
StoryEditor

SEC istražuje Coinbase zbog navodnih uvrštavanja kripto tokena kao vrijednosnih papira

27. Srpanj 2022.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) navodno je pokrenula još jedan 'napad' na industriju kriptovaluta.

Američki financijski regulator pokrenuo je istragu kako bi utvrdio je li Coinbase dopustio svojim korisnicima da trguju kriptovalutama koji su trebali biti registrirani kao vrijednosni papiri. Bloomberg je izvijestio je da se poziva na tri osobe upoznate s tim pitanjem. 

To se događa nekoliko dana nakon što su SEC i Ministarstvo pravosuđa zajedno optužili bivšeg zaposlenika Coinbasea i dvojicu njegovih suradnika za trgovanje na temelju povlaštenih informacija. SEC je u sudskom izvještaju naveo da je Coinbase uvrstio najmanje devet kriptovaluta koje bi se mogle klasificirati kao vrijednosni papiri, ponavljajući upozorenja predsjednika agencije Garya Genslera u više navrata tijekom prošle godine.

Prema Bloombergovom izvješću, SEC pomno prati Coinbase otkako je počeo nuditi širi raspon kripto tokena za trgovanje. Izvori su tražili očuvanje njihove anonimnosti jer istraga nije javno objavljena.

Optužbe za trgovanje na temelju povlaštenih informacija poslužile su kao još jedan udarac Coinbaseu, koji se suočavao sa stalnim kritikama industrije zbog sumnjivog procesa uvrštavanja tokena. Istaknute kripto ličnosti poput Cobiea u prošlosti su ismijavali Coinbaseov izbor podržanih kriptovaluta, dok su drugi pozivali odgovorne zaposlenike da budu smijenjeni.

Kripto mjenjačnica negira navođenje vrijednosnih papira

Coinbase je u više navrata branio svoje postupke i prošlog tjedna objavio novi post na blogu u kojem poriče da bi se bilo kakva imovina navedena na mjenjačnici mogla klasificirati kao vrijednosni papir. 21. srpnja glavni pravni službenik tvrtke Paul Grewal napisao je objavu pod naslovom 'Coinbase ne navodi vrijednosne papire. Kraj priče'.

Tvrtka je istog dana objavila odvojeni post na blogu, pozivajući SEC da preispita kako razmatra može li se imovina kvalificirati kao vrijednosni papir. U objavi se tvrdi da trenutni američki zakon o vrijednosnim papirima nije prikladan za upravljanje digitalnom imovinom i uključivao je poveznicu na peticiju koju je Coinbase poslao SEC-u tražeći od agencije da uspostavi nova pravila za tržište kripto vrijednosnih papira.

SEC trenutno donosi odluku o tome može li se imovina klasificirati kao vrijednosni papir na temelju Howey testa, presude koju je utvrdio američki Vrhovni sud u slučaju iz 1946. Howey test odnosi se na Zakon iz 1933. i procjenjuje kupuju li sudionici na tržištu instrument (poput kripto tokena) s očekivanjem dobiti na temelju napora treće strane.

Prema mišljenju SEC-a, ako investitor može kupiti kripto token s očekivanjem dobiti na temelju rada središnjeg tima, na primjer, taj bi se token mogao potencijalno klasificirati kao vrijednosni papir na temelju Howey testa.

Američki regulatori posljednjih mjeseci posvećuju veću pozornost kripto prostoru zahvaljujući terrinom naglom porastu, te još ekstremnijem padu i kolapsu. Ukupno kripto tržište palo je s kapitalizacije od preko 3 bilijuna dolara u studenom 2021. na nešto više od bilijun dolara danas, što je izazvalo zabrinutost kod regulatora oko toga jesu li mali ulagači dovoljno zaštićeni.

Dionice Coinbasea doživjele su udarac u trgovanju prije tržišta nakon otkrića SEC-ove istrage. COIN je pao za 5,3 posto, produžujući pad koji je pretrpio u tandemu s ostatkom tržišta od debija u travnju 2021. Po trenutnoj cijeni trgovanja od 67 dolara, to je pad veći od 80 posto od vrhunca, što znači da je dionica pala više nego što su zasad bitcoin i ethereum.

25. travanj 2024 05:58