Kripto
StoryEditor

Terra planira pokrenuti novu verziju blockchaina

27. Svibanj 2022.

Čini se da će se Kwonov plan oživljavanja terra ekosustava ostvariti. Prijedlog suosnivača i izvršnog direktora Terraform Labsa Do Kwona o pokretanju novog terra blockchaina odobren je u srijedu na glasovanju. 65,5 posto od ukupnog broja glasova podržalo je prijedlog, dok se samo 13,2 posto glasača oštro protivilo i glasalo protiv s vetom, što je 20,2 posto manje od praga za pravo veta koji bi poništio prijedlog.

Ovaj potez dolazi kao odgovor na terrin kolaps vrijedan preko 40 milijardi dolara koji se dogodio ranije ovog mjeseca. Plan oživljavanja, koji je predložio Kwon, a podržao Terraform Labs i Terra Builder Alliance, predlaže stvaranje novog blockchaina s novim luna tokenom. Za razliku od izvorne terra mreže, nova neće sadržavati algoritamski stablecoin. Prema prijedlogu, trebao bi se zvati terra, dok će postojeći lanac koji je praktički 'propao' biti preimenovan u terra classic.

Odobreni prijedlog nastoji nadoknaditi izgubljena sredstva airdropom novih luna tokena na temelju postavljene distribucije koja će obuhvatiti one koji su posjedovali lunu i ust prije i tijekom terrinog pada. Prema navedenom planu distribucije, 30 posto nove ponude lune bit će pod kontrolom riznice projekta uloženo u staking, a 10 posto namijenjeno je programerima ekosustava. Preostalih 70 posto bit će dodijeljeno vlasnicima lune, ust-a i a-ust-a. A-ust predstavlja ust tokene uložene u Anchor Protocol, aplikaciju za kreditiranje Terraform Labsa koji je mamio investitore s prinosima do 20 posto.

U međuvremenu, Kwon, koji je bio usredotočen na oživljavanje ekosustava i gušenje barem dijela zazora zajednice u posljednja dva tjedna, navodno je suočen s tužbom nezadovoljnih ulagača koji ga optužuju za prevaru. Južnokorejski tužitelji također ga, kako se izvješćuje, istražuju zbog podržavanja Anchor Protocola, tvrdeći kako je proizvod sličan ponzi shemi.

24. travanj 2024 16:45