Kripto
StoryEditor

Trending video na Twitteru pokazuje kako stvoriti meme token u 27 sekundi

08. Svibanj 2023.

Popularni video na Twitteru pokazao je koliko je lako stvoriti meme kripto projekt, izazivajući zabrinutost da će se stopa tvz. rug pullova povećati. Video, koji je prvi objavio generativni umjetnik i programer studija Manifold Whitelights, pokazao je kako stvoriti i implementirati meme token u samo 27 sekundi pomoću OpenZeppelinovog čarobnjaka za pametne ugovore.

Više od miljun pregleda

Programer je dodao da je videozapis samo u obrazovne svrhe, a stvoreni Easy_Money token bio je samo na testnetu. Video je već prikupio više od 1,5 milijuna pregleda i gotovo deset tisuća oznaka. Mnogi dionici u kripto zajednici vjeruju da će to dovesti do širenja meme tokena koji će završiti kao rug pull, odnosno kao prevara.

Anonimni kripto detektiv ZachXBT primijetio je sve veći broj oznaka, komentirajući ‘wtf‘ sa snimkom zaslona knjižnih oznaka dok je još bio manji od 2000. Rug pullovi prevladavaju među meme tokenima, gdje mnogi loši akteri stvaraju tokene kako bi ukrali sredstva investitora. Sada kada je razvoj meme tokena moguć za manje od minute, loši akteri mogli bi iskoristiti priliku da razviju što ih je više moguće.

Što to znači za kripto industriju?

Čak i prije pojave ovog videa, nedavno je došlo do povećanja broja meme tokena na tržištu. Dok agregator kripto podataka CoinMarketCap navodi preko 500 meme tokena, igrači u industriji vjeruju da ih je više od tisuću. Nedavni rast Pepea i drugih poput WOJAKA nagovještavaju da se meme sezona vratila.

Za kontekst, digitalni umjetnik Rhet Mankind stvorio je TURBO meme token pomoću ChatGPT-a u travnju. Danas je njegova tržišna kapitalizacija prešla 100 milijuna dolara jer je izazvala značajan interes zajednice.

U međuvremenu, kripto reporter Wu Blockchain izvijestio je da zlonamjerni igrači pokušavaju profitirati od meme tokena na različite načine. Kineski novinari rekli su da su se na Arbitrumu pojavili honeypot tokeni s istim imenom kao PEPE, TURBO itd.

– Osnovna metoda je gurati ove tokene s istim imenom na čelo nadzornih platformi kao što su Dex Screener i DexTools umjetnim volumenom trgovanja i dodavanje veće likvidnosti, zatim privući korisnika na kupnju, a zatim prodati veliku količinu tokena kada cijena poraste na određenu razinu radi ostvarivanja profita – pište Wu Blockchain.

Zbog toga su industrijski igrači upozorili kripto investitore da provedu odgovarajuća istraživanja prije ulaganja u bilo koju digitalnu imovinu. Izvršni direktor Binancea Changpeng ‘CZ‘ Zhao upozorio je da su ulaganja u meme tokene visoko rizična.

27. veljača 2024 03:23