Kripto
StoryEditor

Za bitcoinom je težak rujan, a to osim cijene pokazuju i drugi važni podaci

03. Listopad 2022.

Bitcoin je završio rujan s dvoznamenkastim gubitkom u odnosu na kolovoz. Kako se raspoloženje na tržištu nastavlja pogoršavati, najveća kriptovaluta mora se održati na vitalnoj razini podrške kako bi se izbjegla velika korekcija.

Bitcoin konsolidira oko razine podrške od 19 tisuća dolara. Sudionici na tržištu svjedočili su slaboj cjenovnoj akciji posljednjih tjedana.

Raspoloženje tržišta prema bitcoinu ostaje negativno. Društveni podaci iz Santimenta pokazuju ponderiranu ocjenu raspoloženja od -0,69, dok se interes o bitcoinu na društvenim mrežama nalazi ispod 20 posto, što ukazuje na to da je interes oslabio.

Brian Quinlivan, direktor marketinga u Santimentu, istaknuo je trend u izvješću o rekapitulaciji od 30. rujna, ističući da 'svijet ostaje u vrlo krhkoj situaciji, te da trgovci ne vjeruju da će se mnogo toga uskoro promijeniti'. Kripto je tijekom ove godine trpio zajedno s ostalom rizičnom imovinom zbog rastuće stope inflacije, povećanja kamatnih stopa, globalne energetske krize i iscrpljenosti tržišta od bull marketa 2021. godine.

Sve manji interes za bitcoin također se može vidjeti iz on-chain perspektive. Prema podacima Glassnodea, broj adresa koje posjeduju najmanje 1.000 bitcoina ostao je stabilan na oko 2.117 adresa u posljednja tri dana, nakon oštrog pada od 26,75 posto. Takvo ponašanje na tržištu sugerira da su istaknuti investitori izgubili interes za prikupljanje veće količine.

Sličan trend odigrava se i s rudarima. Prema podacima CryptoQuanta, rezerve rudara bitcoina skočile su na 1,86 milijuna bitcoina, držeći se oko ove razine gotovo mjesec dana. Neaktivnost među rudarima uslijedila je nakon značajnog pada u kolovozu.

Brutalni bear market

Unatoč podacima koji pokazuju 'tmuran' izgled za bitcoin, broj novih dnevnih adresa stvorenih na mreži nagovještava da bi najveća kriptovaluta mogla dobiti zaokret. Bitcoin blockchain se širi, pokazujući porast interesa retail investitora od sredine srpnja. Bullish divergencija između rasta mreže i cijene imovine ukazuje na potencijalno povećavanje zamaha u budućnosti.

Ako rast mreže dosegne višu razinu na sedmodnevnom prosjeku većem od 417 tisuća adresa, bikovski narativ mogao bi biti potvrđen.

Povijest transakcija pokazuje da je bitcoin uspostavio kritičnu razinu podrške na 19.000 dolara, gdje je 1,21 milijun adresa kupilo preko 688 tisuća bitcoina. Ovaj zid potražnje mora se održati kako bi se spriječila strma korekcija. Ako ne uspije održati  ovu razinu, mogla bi uslijediti rasprodaja, koja bi bitcoin mogla poslati na 16 tisuća dolara ili niže.

IntoTheBlockov IOMAP model pokazuje da se bitcoin suočava s više područja otpora ispred nas. Najznačajniji iznosi 20 tisuća dolara, gdje je 895 tisuća adresa kupilo gotovo 470 tisuća bitcoina.

Ovo je bila teška godina za tržišta, a kripto nije pošteđen posljedicama. Iako se bitcoin sada gotovo godinu dana nalazi u brutalnom bear marketu, nekoliko znakova sugerira da bol možda neće biti gotova. Čak i dok se novi sudionici pridružuju najvećem blockchainu, globalna makro slika, sve lošije raspoloženje, rudarski interes i nedavna akcija cijena nagovještavaju da ne postoji jasan razlog da narativ postane bullish u skorije vrijeme.

16. travanj 2024 05:49