Tvrtke i karijere
StoryEditor

Elmech Sintermak: Branimir Jerneić pokušava spasiti proizvođača granata od stečaja

17. Kolovoz 2020.
Branimir Jerneić

Branimir Jerneić novi je predsjednik Uprave ELMECH SINTERMAKA. Dosadašnji direktor Krešimir Horvat imenovan je članom Uprave. Jerneić je poznat kao nekadašnji pomoćnik ministara u Ministarstvu turizma (2004. – 2008.) i Ministarstvu prometa (2008. – 2009.). Četiri godine bio je predsjednik Uprave HŽ INFRASTRUKTURE i bio je na čelu nadzornih odbora u TŽV-u GREDELJ, HŽ CARGU, HŽ VUČI VLAKOVA i HAC-u. Jerneić je direktor i u zabočkoj tvrtki KOMPOZITNE TEHNOLOGIJE, gdje je jedan od četvorice suvlasnika. Među njima je i Mijo Habulinec, koji je ovih dana postao i suvlasnik ELMECH SINTERMAKA (uz dosadašnju vlasnicu Kosovku Horvat).

Riječ je o tvrtki u čijim je novim pogonima ukopanima 'u jednoj šumi u Zagorju' prije tri godine obnovljena prva poslijeratna proizvodnja minobacačkih granata od 60 do 125 mm te granata od 155 mm. Sve je dobro krenulo. Prema svojedobnoj izjavi predsjednika Uprave AGENCIJE ALAN Ivice Nekića u Večernjem listu, ELMECH SINTERMAK ostvario je 2018. proizvodnju od 2000 tona granata na godinu, uz planirano udvostručenje proizvodnje. Međutim, nije sve išlo prema planu.

U srpnju prošle godine račun je blokiran i Fina je u studenome podnijela zahtjev za otvaranje stečajnog postupka zbog neplaćenih potraživanja od oko pola milijuna kuna. Prošle godine prihodi su pali s 32 milijuna kuna na šest milijuna, uz gubitak od gotovo dva milijuna kuna. U međuvremenu je porezni dug narastao na gotovo tri milijuna kuna i prestala je isplata plaća. Trgovački sud početkom srpnja ove godine sazvao je stečajno ročište za 15. rujna. Dotad će biti jasnije kakve su Jerneićeve šanse da spasi samozatajnoga zagorskog proizvođača granata od stečaja.

- S neuobičajenim zakašnjenjem od gotovo šest mjeseci u Sudskom je registru objavljeno da je Sébastien Gwynn Claude Roche prestao biti član Uprave PLIVE još 11. veljače. U Zagrebu je bio od listopada 2018. Bio je i izvršni direktor Farmaceutskih proizvodnih operacija.

- Ivan Dropulić novi je zamjenik predsjednika NO-a KRAŠA umjesto Ane Mikuš Beban. Novi članovi NO-a su i Ante Šalinović i Aleksandar Seratlić umjesto Marije Carić i Zlatana Lisice.

- Vedran Stinčić novi je član NO-a ISKON INTERNETA umjesto Andrije Krajnika.

- HEP-PLIN pripojio si je virovitičkog distributera plina, tvrtku PLIN VTC, i izbrisao je iz Sudskog registra nakon što ju je preuzeo od Grada Virovitice i okolnih općina.

- Tročlana Uprava EKO MEĐIMURJA dobila je novi mandat, ali samo do kraja ove godine. Saša Novaković na čelu je tvrtke od 2014., Jurica Soldat član je Uprave od 2010., a Tomislav Radek od 2006.

- Ivan Perišić novi je član NO-a splitskog VODOVODA I KANALIZACIJE umjesto Sandre Bratinčević.

- Dosadašnji član Uprave tvrtke ATALIAN GLOBAL SERVICES CROATIA Slaven Sladoljev novi je predsjednik Uprave umjesto Borisa Štritofa. Zvonko Ceranja, koji je od listopada prošle godine bio zamjenik predsjednika NO-a, prešao je u Upravu.

- Nakon što je vlasnički preuzeo tvrtku AGROKOM NATURA od Admira Baždara, Marko Šutalo sad ga je opozvao i s pozicije jedinog člana Uprave, koju je i sam preuzeo. Šutalo je preko te tvrtke vlasnik INVEST SEDLIĆA (koji je preimenovao u INVEST AGRO), koji je prošle godine Baždar preuzeo od Zvonimira Sedlića.

- Tvrtka RADIN promijenila je naziv u RADIN GRAFIKA.

- Ivan Miličić i Danko Škare novi su članovi NO-a KONČAROVE matične tvrtke KONČAR – ELEKTROINDUSTRIJA umjesto Nikole Anića (koji je bio i zamjenik predsjednika NO-a) i Vicka Ferića.

- Nebojša Popović novi je član Uprave B2 KAPITALA umjesto Karija Roberta Ahlströma. 

13. travanj 2024 20:12